Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?

Publicat: 20.05.2022
Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?
Credit foto: Shutterstock

O cascadă poate să fie definită ca locul sau zona în care se varsă abrupt și aproape vertical o apă curgătoare. Acestea reprezintă întreruperi semnificative ale cursului natural al unui râu. 

În majoritatea circumstanțelor, râurile au tendința de a netezi orice neregularitate în debitul acestora, prin procesul de eroziune și depunere. În timp, profilul lung al unui râu ia forma unei curbe netede, mai abruptă în apropiere de sursă și mai lină spre gura de vărsare, explică Britannica.

Cascadele întrerup această curbă, iar prezența lor este o măsură a progresului eroziunii. Cu toate acestea, cascadele oferă imagini spectaculoase, de o măreție spectaculoasă.

Care sunt condițiile pentru formarea unei cascade?

Există mai multe condiții care trebuiesc îndeplinite pentru ca o cascadă să poată apărea. Unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care aceste creații naturale apar este reprezentat de diferențele date de tipurile de roci. Râurile traversează mai multe granițe litologice, iar dacă râul trece de la o rocă dură la una moale, apare erodarea acesteia din urmă.

Credit foto: Shutterstock

Situația apare pe măsură ce râul traversează joncțiunea dintre diferitele straturi de roci. Albia Cascadei Niagara, spre exemplu, care constituie o parte din granița dintre Canada și Statele Unite, are o calotă de dolomită blocată deasupra unei serii de șisturi și gresie mai moi.

Dincolo de eroziune și geologie, mișcările tectonice pot constitui și ele un motiv destul de bun pentru apariția cascadelor. Astfel, aceste mișcări ale scoarței terestre pot crea condițiile necesare pentru apariția cascadelor.

Cascada Angel este cea mai înaltă cascadă din lume

Această cascadă se găsește în sud-estul Venezuelei, America de Sud fiind – cu 979 m – fiind cea mai înaltă cascadă din lume. Băștinașii au numit-o Kerekupai-Merú, care înseamnă „Săritura cea mai adâncă”. Cascada este situată în Parcul Național Canaima și, din cauza junglei dense care o înconjoară, este cel mai bine văzută din aer.

Cascada, zărită pentru prima dată de străini în anii 1930, poartă numele lui James Angel, un aventurier american care s-a prăbușit cu avionul în zonă, undeva prin 1937. La finalul lui 2009, președintele Hugo Chavez a declarat că ar trebui ca pentru cascadă să se folosească denumirea de Kerekupai-Merú, nume indigen, indică Britannica.

Vă mai recomandăm și:

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase