Home » Natură » O pastilă cu otravă ar putea proteja speciile amenințate din Australia

O pastilă cu otravă ar putea proteja speciile amenințate din Australia

Publicat: 09.09.2022

O echipă de cercetători de la University of South Australia, University of Adelaide și Ecological Horizons Pty., toate din Australia, s-a întrebat dacă injectând o pastilă cu otravă într-o specie pe cale de dispariție ar putea proteja această specie de pisicile sălbatice.

În lucrarea lor, publicată în revista ACS Applied Polymer Materials, grupul își descrie planul și cât de bine funcționează acesta momentan.

Cercetările anterioare au arătat că Australia are cea mai mare rată de dispariție a mamiferelor din lume, în cea mai mare parte cauzată de doi prădători principali: pisicile sălbatice și vulpile. Ambele sunt specii invazive care au fost introduse în Australia de către oameni.

Eforturile de a rezolva problema prin eradicarea prădătorilor au avut un oarecare succes, dar nu suficient pentru a preveni dispariția a 31 de specii până acum.

O pastilă cu otravă ar putea salva o specie de la dispariție

În acest nou efort, cercetătorii au folosit o nouă abordare: au injectat o pastilă cu otravă în pielea prăzii, pentru a ucide prădătorul care o mănâncă. În cazul lor, prada este bilby, un mic marsupial asemănător iepurelui, cu un bot lung. Pisicile îl pot prinde foarte ușor, iar micul mamifer nu are apărare naturală împotriva lor.

Pentru a testa ideea de a le injecta o pastilă otrăvitoare, cercetătorii au căutat un tip de otravă care să nu îi afecteze pe bilby, dar să fie mortală pentru pisici.

Au găsit una numită pur și simplu „otravă 1080”. Otrava este produsă în mod natural în unele plante din Australia, ceea ce i-a permis bilby-ului să fie tolerant la ea în mod natural. Pisicile, însă, fiind o specie invazivă, mor la scurt timp după ce au consumat chiar și o cantitate mică, scrie Phys.org.

Cum ar fi trebuit să decurgă experimentul?

Având acum substanța potrivită pentru această pastilă cu otravă, cercetătorii au înființat o unitate de testare. Au îngrădit o regiune a teritoriului nativ al bilby-ului și au injectat pastila în mai multe animale, apoi le-au lăsat să se plimbe libere în interiorul incintei. Se știe că pisicile reușesc să pătrundă în majoritatea zonelor împrejmuite din Australia, astfel încât cercetătorii nu a trebuit decât să aștepte ca acest lucru să se întâmple și să vadă o pisică moartă.

Din păcate, sincronizarea experimentului nu putea fi mai proastă. Atunci când cercetătorii au terminat de pregătit animalele bilby, a avut loc o explozie a populației de șoareci. Milioane de șoareci au fugit de-a lungul întregului teritoriu, provocând ravagii și uneori distrugeri.

Cercetătorii vor încerca din nou

Având atât de multă pradă ușor de obținut, pisicile nu au fost interesate să treacă de un gard pentru a ajunge la niște bilby, așa că experimentul nu a demarat.

Dar cercetătorii au promis că vor avea răbdare. Ei știu că în curând populația de șoareci va scădea din nou la niveluri normale, iar pisicile, care au crescut în populație cu atât de multă mâncare la îndemână, vor fi înfometate și vor căuta bilby.

Vă recomandăm să citiți și:

Trei noi specii de salamandre cu burtă neagră, găsite în sudul Munților Apalași

O specie de maimuțe capucin are un risc mai mare de dispariție decât se credea

Cel mai bătrân mascul de urs panda a murit. Avea echivalentul a 105 ani în vârstă umană

Animalele din Australia sunt expuse unui risc crescut pe măsură ce mediul se deteriorează

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase