Home » Natură » Test de cultură generală. Câți metri înălțime are Everestul?

Test de cultură generală. Câți metri înălțime are Everestul?

Test de cultură generală. Câți metri înălțime are Everestul?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.09.2022

Everestul este un munte de pe creasta Marelui Himalaya din sudul Asiei care se află la granița dintre Nepal și Regiunea Autonomă Tibet a Republicii Populare Chineze. Ajungând la o altitudine de 8.849 metri, Everest este cel mai înalt munte din lume.

Ca și alte vârfuri înalte din regiune, Muntele Everest a fost mult timp venerat de popoarele locale. Cel mai comun nume tibetan, Chomolungma, înseamnă „Mama Lumii” sau „Zeița Văii”.

Denumirea în sanscrită Sagarmatha înseamnă la propriu „Vârful Raiului”. Cu toate acestea, identitatea sa drept cel mai înalt punct de pe suprafața Pământului nu a fost recunoscută până în 1852, atunci când sondajul guvernamental al Indiei a stabilit acest fapt.

Controversa asupra cotei exacte a vârfului s-a dezvoltat din cauza variațiilor nivelului zăpezii, a deviației gravitaționale și a refracției luminii.

Muntele Everest, venerat de popoarele locale

Cifra de 8.848 de metri, a fost stabilită de Survey of India între 1952 și 1954 și a devenit larg acceptată. Această valoare a fost folosită de majoritatea cercetătorilor, agențiilor de cartografiere și editorilor până în 1999.

Ulterior s-a încercat din nou măsurarea înălțimii Everestului. Un sondaj italian, folosind tehnici de topografie prin satelit, a obținut o valoare de 8.872 metri în 1987, dar au apărut întrebări cu privire la metodele utilizate, scrie Britannica.

În 1992, un alt sondaj italian, folosind sistemul de poziționare globală (GPS) și tehnologia de măsurare cu laser, a dat cifra de 8.846 de metri, prin scăderea din înălțimea măsurată a 2 metri de gheață și zăpadă pe vârf, dar metodologia utilizată a fost din nou pusă în discuție.

Muntele Everest sau ,,Vârful Raiului”

În 1999, un sondaj american, a făcut măsurători precise folosind echipamente GPS. Descoperirea lor de 8.850 de metri, plus sau minus 2 metri, a fost acceptată de societate și de diverși specialiști în domeniile cartografiei.

În decembrie 2020, China și Nepal au declarat împreună că înălțimea Everestului a fost de 8.848 de metri. Această nouă măsurătoare, derivată din datele din sondajele efectuate de Nepal în 2019 și China în 2020, a fost acceptată, inclusiv Societatea National Geographic.

Everestul este atât de înalt și clima sa atât de severă, încât este incapabil să permită ocuparea umană susținută, dar văile de sub munte sunt locuite de popoare vorbitoare de tibetană.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Nepalul va muta tabăra de bază de pe Everest. Ghețarul se topește

Cel mai înalt ghețar de pe Everest se topește într-un ritm alarmant. „Ar putea fi deja o relicvă”

Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?

Muntele Everest a crescut cu aproape un metru. China și Nepalul au căzut de acord asupra noii înălțimi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase