Home » Natură » Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2022

Bucătarii sunt nevoiți să-și adapteze rețetele la o lume cu tot mai puțini pești, iar oamenii de știință caută acum alternative, forțați fiind de scăderea îngrijorătoare a vietăților marine. Meduzele sunt o variantă de luat în calcul, deoarece numărul lor a crescut. Însă, marea provocare este ca oamenii să fie dispuși măcar să guste preparatele.

Un mic grup de oameni de știință din Italia au studiat, vreme de 12 ani, meduzele din Marea Mediterană, cercetătorii fiind convinși că acestea ar putea reprezenta alternativa mult căutată. Iar în ultimii șapte ani, au fost cooptați în această cercetare și bucătari, pentru a testa metodele prin care publicul larg să devină interesat de consumarea acestor nevertebrate acvatice.

„Ideea de a mânca meduze nu ne-a trecut niciodată prin cap, deoarece rar întâlnești câte una”, a spus Antonella Leone, unul dintre oamenii de știință care lucrează la studiu. Cu toate astea, după ce acum câțiva ani, Golful Tarento a fost năpădit de un număr uriaș de meduze – mai multe decât în mod obișnuit – Leon s-a întrebat dacă nu ar putea fi folosite.

Meduza, populară în meniurile din China

Însă a convinge italienii să mănânce meduze este ca atunci când i-ai ademeni cu pizza cu ananas: grea misiune. Italienii din sud consumă caracatiță, echinoide și alte fructe de mare, dar meduzele sunt ignorate la scară mare. De altfel, vânzarea meduzelor pentru consumul uman este interzisă în Uniunea Europeană, deoarece legiuitorii încă nu consideră că această creatură marină este sigură, potrivit The Atlantic.

Preocupările de ordin sanitar nu reprezintă o problemă în China, unde acestea fac parte din meniul local de aproape două milenii. Unul dintre preparatele populare este un aperitiv din meduză rece, condimentată cu oțet balsamic, zahăr, sos de soia, condiment cu gust de pui și ulei de susan.

În colaborare cu mai mulți bucătari entuziaști, Leone și echipa ei au început, în 2015, să caute metode de a face meduzele sigure pentru meniurile mediteraneene, dar și gustoase. Iar soluția ar fi una binevenită, întrucât oceanele și mările se confruntă cu o scădere alarmantă a populației de pești, în vreme ce numărul meduzelor pare că a crescut.

Mulți curioși se întreabă dacă meduzele ar putea deveni un preparat culinar sustenabil. Însă întrebarea este, de fapt, dacă pot fi mâncate?

Meduzele fac parte dintr-o categorie amplă a animalelor acvatice, despre care biologii spun că sunt în categoria „zooplanctonului gelatinos”. Unele sunt mici, precum cele din specia Irukandji – extrem de veninoase, iar altele sunt enorme, precum „coama de leu”, care au un diametru de 2 metri, iar lungimea tentaculelor poate ajunge și la 20 de metri.

Meduza trasă la tigaie, rețeta care ar putea încuraja consumul

O problemă întâlnită pe în timpul cercetărilor a fost păstrarea acestor meduze, pentru a fi folosite mai târziu. Cea mai la îndemână metodă a fost deshidratarea folosind aluminiul, metodă inventată în Asia. Dar aluminiul poate fi toxic, iar meduzele tratate cu această substanță nu respectă standardele europene de securitate în alimentație. Astfel, echipa a început să folosească săruri din calciu pentru a usca vietățile proaspete. O altă dificultate a fost faptul că greutatea meduzei scade considerabil, odată gătită, deoarece conține 95% apă, iar după ce aceasta moare, pierde foarte multă cantitate de lichid. De aceea, cercetătorii sunt de părere că cel mai bine este ca meduza să fie consumată proaspătă; dacă nu este posibil, poate fi congelată ori uscată prin metoda sărurilor de calciu.

Membrii echipei au testat meduzele incluzându-le în supe, la paste sau transformându-le în chipsuri prin deshidratare și condimentare. După ce meduza este puțin fiartă, emite un miros de scoici. Alții au marinat meduza în suc de citrice vreme de o oră, apoi au condimentat-o cu ulei de semințe de dovleac pe care au servit-o cu quinoa. Alți bucătari consideră că vietățile trebuie călite, pentru că orice este „prăjit atrage”, deci mulți ar putea da o șansă preparatului mulțumită acestei metode.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Meduzele-cyborg ar putea fi folosite pentru explorarea oceanelor

Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii italieni au dezgropat cel mai șocant exemplu de sclavie din Pompeii
Arheologii italieni au dezgropat cel mai șocant exemplu de sclavie din Pompeii
Un implant care secretă insulină a inversat diabetul de tip 1 la șoareci
Un implant care secretă insulină a inversat diabetul de tip 1 la șoareci
Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida
Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida
Un test de sânge pentru vârsta organelor ar putea prezice riscul de boli
Un test de sânge pentru vârsta organelor ar putea prezice riscul de boli
Când ar trebui să ne îngrijoreze vânătăile?
Când ar trebui să ne îngrijoreze vânătăile?
Joséphine, cea mai iubită dintre femeile lui Napoleon Bonaparte. „Un sărut pe inimă și unul mai jos, mult mai jos!”
Joséphine, cea mai iubită dintre femeile lui Napoleon Bonaparte. „Un sărut pe inimă și unul mai jos, mult mai jos!”
„Oportunitate unică în viață”: O stea va dispărea de pe cerul nopții în data de 12 decembrie
„Oportunitate unică în viață”: O stea va dispărea de pe cerul nopții în data de 12 decembrie
Vicepreședintele Lockheed Martin vine în România
Vicepreședintele Lockheed Martin vine în România
A fost deschisă o bibliotecă pentru călătorii care trec prin Gara Constanța
A fost deschisă o bibliotecă pentru călătorii care trec prin Gara Constanța
Anunțul SUA despre măsurile de securitate pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Anunțul SUA despre măsurile de securitate pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Cum i-a influenţat destinul „comerciantului morţii” o contesă fascinantă, cu 10 ani mai tânără
Cum i-a influenţat destinul „comerciantului morţii” o contesă fascinantă, cu 10 ani mai tânără
Fostul premier britanic Boris Johnson a negat că ar fi vrut să lase COVID-19 „să se dezlănțuie”
Fostul premier britanic Boris Johnson a negat că ar fi vrut să lase COVID-19 „să se dezlănțuie”
Opera italiană, inclusă pe lista patrimoniului cultural al Națiunilor Unite
Opera italiană, inclusă pe lista patrimoniului cultural al Națiunilor Unite
Japonia a autorizat medicamentele derivate din canabis
Japonia a autorizat medicamentele derivate din canabis
A fost stabilită culoarea anului 2024: Peach Fuzz sau Puf de Piersică
A fost stabilită culoarea anului 2024: Peach Fuzz sau Puf de Piersică
Cercetătorii români au intrat în Cartea Recordurilor după ce au descoperit cel mai mare lac din istorie
Cercetătorii români au intrat în Cartea Recordurilor după ce au descoperit cel mai mare lac din istorie
Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?
Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?
Tot ce n-ai știut despre Napoleon Bonaparte, primul împărat al Franței. Se temea de pisici, îi plăceau dulciurile, șahul și replicile acide
Tot ce n-ai știut despre Napoleon Bonaparte, primul împărat al Franței. Se temea de pisici, îi plăceau dulciurile, ...