Home » Știință » Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Publicat: 27.09.2020

Potrivit Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN), 32.000 de specii sunt amenințate cu dispariția, de la păsări și mamifere până la recife de corali și crustacee. Însă, acestea sunt doar speciile pe care le cunoaștem.

GALERIE FOTO

Deși cercetătorii din lumea întreagă lucrează din greu pentru a ajuta speciile să-și revină, oamenii ar putea consuma anumite specii amenințate fără să-și dea seama.

În urma unei analize a rapoartelor pescuitului industrial, oamenii de știință au identificat aproape 100 de specii pe cale de dispariție care sunt vândute drept fructe de mare, însă în mod cât se poate de legal.

Speciile care nu sunt drăguțe nu au parte de protecția pe care o merită cu adevărat

„Speciile care nu sunt drăguțe precum balenele sau țestoasele marine nu beneficiază de măsurile de protecție pe care le merită cu adevărat. În ciuda angajamentelor naționale și internaționale de a proteja speciile amenințate, continuăm în mod active să pescuim multe specii aflate în pericol”, a explicat Leslie Roberson told, autor principal al studiului și biolog la Universitatea din Queensland.

„Țările europene, precum Germania, Spania și Marea Britanie, dar și SUA sunt importatorii din fruntea listei când vina vorba de specii amenințate”, au mai scris oamenii de știință.

Totuși, există câteva modalități de a rezolva aceste probleme pe care omenirea le produce pentru oceanele lumii. Cercetătorii propun ca ideea de fructe mare să includă și meduze.

Oamenii din China se delectează cu meduze de peste 1.700 de ani

Acest lucru ar putea suna puțin ieșit din comun, însă nu este prima oară când oamenii de știință sugerează că meduzele ar putea fi o sursă de hrană. Având în vedere că meduzele fac parte dintr-o minoritate de animale sălbatice despre care cercetătorii cred că, de fapt, devin tot mai numeroase, propunerea lor are logică.

În 2017, cercetătorii din Danemarca au făcut chips-uri crocante din meduze, iar oamenii din China se delectează cu aceste ființe de peste 1.700 de ani. În funcție de specie, un astfel de demers ne-ar ajuta să gestionăm înmulțirea meduzelor și să păstrăm alte specii amenințate în oceane.

„Cu un sos delicios poate fi chiar foarte bun”

„Este de fapt doar o chestie ușor gumoasă fără prea mult gust. Cu un sos delicios poate fi chiar foarte bun”, a spus Roberson.

Cu siguranță, există și alte metode de a ne asigura că speciile aflate în pericol de dispariție nu mai ajung pe lista de bucate, potrivit Science Alert.

„Trebuie să îmbunătățim sistemele de etichetare a fructelor de mare astfel încât să știm cu exactitate ce anume mâncăm. Iar dacă fructele de mare nu au etichetă, consumatorul ar trebui să întrebe ce specie este, unde și cum a fost prinsă, astfel încât să aibă toate informațiile necesare pentru a ajunge la o concluzie corectă”, au mai explicat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

De ce cred cercetătorii că extratereștrii ar gândi mai degrabă precum caracatițele, nu ca oamenii

Meduzele-cyborg ar putea fi folosite pentru explorarea oceanelor

Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase