Home » Natură » Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Publicat: 12.07.2020

Anual, mii de persoane sunt în pericol din cauza veninului acestei meduze.

GALERIE FOTO

Meduza Nomura, Nemopilema nomurai, poate atinge o greutate de 200 de kilograme și este considerată una dintre cele mai mari specii de meduze din lume. Anual, mii de înotători din China, Coreea sau Japonia se află în pericol din cauza înțepaturii acesteia.

Atunci când cineva este înțepat de o asemenea meduză experimentează o durere intensă, urmată de înroșirea și inflamarea zonei afectate. În unele cazuri socul atacului poate duce la răni grave sau chiar moarte, notează Science Alert.

Un cocktail periculos

În prezent cercetătorii nu înțeleg ce face veninul acestei meduze atât de periculos pentru unele persoane. Un nou studiu, în care au fost folosite mai multe metode de analiză, a dus la identificarea a este 200 de substanțe care pot afecta anumite organe sau sisteme din corpul uman.

„Deși am încercat să purificăm toxinele letale de veninul de N. nomurai, a fost extrem de dificil să le separăm de alte proteine”, explică cercetătorii în studiul lor.

Pentru a înțelege mai bine modul în care veninul funcționează, oamenii de știință au înghețat tentacule de meduză pentru a preleva nematociste, un tip de celule specializat în producerea veninului. Ulterior proteinele din venin au fost separate și injectate în șoricei pentru a vedea efectele acestora.

Aceste experimente au dus la identificarea a 13 proteine care pot avea un potențial mortal, unele țintesc membranele celulare, în timp ce altele pot duce la formarea cheagurilor de sânge. Studierea șoriceilor care au murit din cauza acestor toxine a indicat și prezența unor infecții și edeme pulmonare.

Cercetătorii explică faptul că chiar și plecând de la aceste observații și informații este greu să explice care toxine sunt fatale și sugerează faptul că, cel mai probabil, faptul că operează în tandem poate duce la moartea celor înțepați.

Studiul a fost publicat în Journal of Proteome Research.

Citește și:

Cercetătorii au reuşit să sintetize veninul de şarpe cu ajutorul unor glande crescute în laborator

Un chinez şi-a tăiat un deget deoarece credea că veninul viperei care l-a muşcat îl va omorî

Lucru surprinzător şi fascinant cu privire la veninul şarpelui cu clopoţei. Bizareria din compoziţia acestuia

Veninul de păianjen ar putea deţine secretul pentru fabricarea unei noi clase de medicamente împotriva durerii