Home » Natură » Cât de vechi sunt rocile din Parcul Yosemite? Analizele care contrazic tot ce credeam

Cât de vechi sunt rocile din Parcul Yosemite? Analizele care contrazic tot ce credeam

Cât de vechi sunt rocile din Parcul Yosemite? Analizele care contrazic tot ce credeam
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.10.2022

Vizitatorii care se află pentru prima oară în Parcul Yosemite din statul american California rămân cu gura căscată de uimire în fața stâncilor uriașe de granit El Capitan și Half Dome. În același timp, publicul vizibil emoționat este conștient că cel mai probabil, ploaia și ghețarii au șlefuit aceste stânci impunătoare acum foarte mulți ani. Însă cât de mulți ani să fie?

S-ar putea ca totul să fi început acum 50 de milioane de ani, când granitul din Parcul Yosemite a fost descoperit pentru prima oară? Sau debutul s-a produs acum 40 de milioane de ani, când datele arată că toate canioanele din zona de sud a Sierrei Nevada au început să se formeze?

Geologii de la Universitatea California (Berkley) au folosit o tehnică inovativă în materie de analiză a rocilor, pentru a obține un răspuns cât mai precis. Concluzia lor a fost că mare parte din forma pe care o știm acum a stâncilor a fost șlefuită acum 10 milioane de ani – sau chiar și mai devreme, acum 5 milioane de ani. Asta înseamnă că sunt anulate aproximativ 40 de milioane de ani, cât arătau estimările inițiale. Râurile au fost primele care au început să creeze forme superficiale în stâncă, iar acestora li s-au alăturat ulterior ghețarii, au arătat studiile.

Analizele de ultimă generație anulează vechile estimări

În vreme ce oamenii de știință nu pot fi extrem de preciși, noua estimare este prima care se bazează pe un studiu experimental al rocilor din granit din interiorul și din jurul Parcului Yosemite, și nu pe deducțiile cu privire la situația din întreaga Sierra Nevada.

„Parcul Yosemite este unul dintre cele mai faimoase reprezentări topografice de pe planetă. Și, desigur, atunci când mergi acolo și citești informațiile de pe plăcuțe, o să vezi cifre cu privire la data când a devenit un canion foarte avansat. Dar până la această cercetare, fiecare informație privind data formării acestui parc este bazată doar pe presupuneri și speculații”, a spus Kurt Cuffey, profesor de geografie de la Universitatea Berkley, potrivit EurekAlert.

Când a debutat prima eroziune a rocilor?

Experimentele efectuate au indicat că, în vreme ce rocile din zonele muntoase din jurul Parcului Yosemite au fost formate acum aproximativ 50 de milioane de ani, roca de la baza Cantonului Tenaya (din cadrul Yosemite) arată că acum aproximativ 5 milioane de ani, zona nu se afla deloc la suprafață. Acest lucru înseamnă că eroziunea a început în jurul acelor timpuri.

„Întrebarea este: cum rămâne cu zona adâncă a canionului? Este și aceasta foarte veche sau este relativ tânără? Ceea ce am descoperit noi de-a lungul cercetării este că zona este destul de nouă. Estimările cu privire la datare sunt în jurul a 3 – 4 milioane de ani vechime, dar poate acum 10 milioane de ani au început primele incizii în piatră”, a spus Cuffey.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Locurile de pe Pământ care contrazic teoria gravitaţiei propusă de Isaac Newton

Un celebru gheizer din Yellowstone ar putea să „adoarmă”. Cercetătorii spun că a mai făcut asta în urmă cu 800 de ani

Un gheizer uriaș din parcul Yellowstone a erupt pentru prima dată în 6 ani, revenind „înapoi la viață”

Un picior uman a fost găsit în unul dintre cele mai adânci izvoare termale de la Yellowstone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase