Home » Natură » Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame

Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame

Urșii din „capitala mondială a urșilor polari” riscă să moară de foame
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.01.2023

Orașul canadian Churchill este supranumit „capitala mondială a urșilor polari”. Viața cotidiană a orașului este influențată de apropierea urșilor polari de oraș. Însă, în timp ce ursul polar devine un simbol al schimbărilor climatice, situația dificilă a urșilor din Churchill întruchipează legătura neînțeleasă dintre conservarea lumii naturale și combaterea încălzirii globale.

Capitala mondială a urșilor polari devine pur și simplu prea caldă pentru urșii polari care trăiesc acolo. Sezonul fără gheață marină în această parte a Arcticii canadiene se prelungește, lăsând urșii în imposibilitatea de a vâna pentru perioade lungi de timp, potrivit BBC.

„Urșii știu că gheața se va întoarce în curând. Ei așteaptă”, spune Alysa McCall, de la Polar Bears International (PBI).

În Churchill, locuitorii au tomberoane de gunoi rezistente la urși, iar provincia angajează gărzi de patrulare pentru a-i însoți pe copii atunci când aceștia merg la colindat de Halloween. Este o practică obișnuită ca oamenii să lase ușile mașinilor descuiate pentru ca ceilalți să aibă unde să fugă în cazul în care întâlnesc un urs rătăcitor.

Prelungirea sezonului cald ar putea duce la înfometarea urșilor polari

Oamenii de știință spun acum că, până în 2050, durata sezonului în care nu există gheață ar putea împinge urșii până la înfometare.

„Dacă ne uităm la ultimele două decenii, gheața se formează din ce în ce mai târziu, iar primăvara apare din ce în ce mai devreme. Deci, acest sezon intermediar, în care urșii sunt pe uscat și nu pot profita de aceste oportunități de vânătoare, devine din ce în ce mai lungi, odată cu încălzirea”, spune Flavio Lehner, de la organizația de caritate pentru conservare PBI.

Cum ar afecta lipsa gheții supraviețuirea urșilor polari?

În Golful Hudson din Churchill, urșii folosesc gheața de mare ca platformă pentru a vâna foci. Aceștia depind de untura focilor pentru energie. Mamele care cresc pui, în special, trebuie să consume suficientă grăsime. Acești prădători omnivori vor mânca aproape orice găsesc pe uscat, inclusiv fructe de pădure, ouă, rozătoare mici și chiar reni, spune McCall, „dar nimic nu înlocuiește acea untură de focă [bogată în grăsimi]”.

„La 180 de zile [fără gheață de mare], începem să observăm un impact asupra succesului lor reproductiv. Așa că, dincolo de această perioadă, este probabil să vedem declinuri, pur și simplu pentru că nu se mai pot reproduce cu succes”, spune dr. Lehner.

Aceste schimbări aduc urșii și oamenii mai aproape unii de alții, ceea ce face ca locuri precum Churchill, unde urșii polari și oamenii coexistă, să fie mai riscante pentru ambii.

Urșii polari din Alaska petrec tot mai mult timp pe uscat

Un studiu al US Geological Survey (USGS), care utilizează date de la dispozitivele de urmărire prin satelit privind mai mult de 400 de urși polari din Alaska arată că timpul pe care aceștia îl petrec pe uscat a crescut semnificativ în ultimele decenii.

„În anii ’80, urșii polari petreceau doar câteva săptămâni pe uscat în fiecare vară. Acum, mulți dintre ei petrec aproape două luni pe uscat în fiecare an”, spune dr. Karyn Rode, biolog cercetător în domeniul vieții sălbatice de la USGS.

Iar comunitățile de-a lungul versantului nordic al statului american Alaska au observat urșii mai devreme.

Rolul deciziilor globale

La aproximativ 2.000 km sud, la Montreal, liderii lumii s-au reunit la summitul ONU privind biodiversitatea, în încercarea de a ajunge la un acord care să protejeze spațiile sălbatice și să inverseze pierderea naturii cauzată de om.

Soarta orașului Churchill, a gheții de mare sezoniere și a sutelor de urși polari din Golful Hudson depinde în mod fundamental de ceea ce face fiecare țară din lume pentru a reduce emisiile de gaze care încălzesc planeta și care schimbă atât de rapid acest loc.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii au descoperit o nouă populație de urși polari cu un comportament de vânătoare neobișnuit

Primul urs polar născut în Marea Britanie în ultimii 25 de ani începe o nouă viață, într-o altă rezervație naturală

Adevărul crud din spatele imaginilor sfâşietoare care arată ultimele clipe ale unui urs polar care moare de foame

Gheața din Antarctica se topește în cel mai accelerat ritm din ultimii 5.000 de ani. „Un fenomen fără precedent“

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase