Home » Natură » Un melc de mare ciudat are capul precum un sac de aspirator

Un melc de mare ciudat are capul precum un sac de aspirator

Un melc de mare ciudat are capul precum un sac de aspirator
Foto: uwkwaj/iNaturalist, CC BY-NC 4.0
Publicat: 27.01.2023

Nudibranhiații au tot felul de forme, dimensiuni și culori, dar cel mai spectaculos exemplu recent este un melc de mare ciudat numit Melibe viridis, cunoscut și sub numele de melibe verde.

Corpul lor alungit prezintă lobi lipicioși care acționează asemănător unor picioare, dar și ca momeală atunci când melcii sunt atacați; este ușor de văzut cum un prădător ar putea deveni confuz atunci când se luptă cu o creatură atât de bizară.

Caracteristica principală a melcului melibe verde este modul ciudat în care se hrănește. Aceștia melci au evoluat pentru a renunța la hrănirea prin intermediul radulei (un fel de limbă), văzută la alți limacși de mare (care se găsește și la nudibranhiați) și, în schimb, posedă un văl bucal. Melcii își „aruncă” vălul ca pe o plasă, iar atunci când firele de păr minuscule de pe văl întâlnesc o pradă potențială, vălul bucal se contractă și își prinde victimele, explică IFL Science.

Un melc de mare ciudat în ceea ce privește hrănirea și apărarea

Animalele prinse de vălul bucal al melcului melibe verde sunt apoi descompuse și digerate, după care melcii se hrănesc din nou. Așadar, Melibe viridis este un vânător destul de priceput, dar, ca animal moale care locuiește pe fundul mării, este și el fulnerabil la a fi prădat.

Însă acest melc de mare ciudat a evoluat pentru a practica un tip destul de ciudat de mecanism de apărare. Lobii de pe corp sunt foarte lipicioși, ceea ce îl ajută pe melc să se miște prin iarba de mare în timp ce se agață de substrat. În cazul în care un prădător încearcă să se hrănească cu melibe verde, acesta își poate lipi unul dintre lobii săi de corpul prădătorului, desprinzându-și-l apoi și, astfel, scăpând.

Melcul nu este un pericol pentru om, dar omul ar putea fi un pericol pentru acest melc

Din acest motiv, se recomandă ca dacă observați unul dintre acești melci de mare în timp ce vă scufundați, ar trebui să îl lăsați în pace ca să nu își piardă un lob în mod inutil. Creșterea altuia îi va lua ceva timp și muncă melcului de mare.

În ceea ce privește locurile în care este posibil să dați peste aceste „aspiratoare ale oceanului”, melcii melibe verde se găsesc în Pacificul Indo-Vest tropical și în părți ale Mediteranei. Sunt destul de mici (13 centimetri), așa că nu trebuie să vă faceți griji că veți fi prinși în sacii lor.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de bufniță, descoperită în pădurile tropicale din Africa Centrală

Noi specii de păsări nectarinide, descoperite pe insulele îndepărtate din Indonezia

Larvele de țânțari își prind prada într-un mod inedit: își folosesc capul precum un harpon

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase