De ce nu mai cântă masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei?

03 03. 2023, 16:00

Masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei au renunțat să mai cânte cu scopul de a atrage o parteneră. În schimb, masculii de balenă aleg să își înfrunte competitorii. 

Profesorul Rebecca Dunlop, de la Facultatea de Științe Biologice a Universității din Queensland, SUA, a efectuat o cercetare care a analizat date colectate în aproape două decenii cu privire la comportamentul balenelor cu cocoașă. Dunlop a descoperit că este posibil ca un cântec să nu mai fie la modă atunci când vine vorba de seducție.

Cercetarea a fost publicată în Communications Biology.

„În 1987, un mascul de balenă care cânta era de aproape două ori mai probabil să fie văzut încercând să se împerecheze cu o femelă, în comparație cu un mascul care nu cânta. Dar în 2015, situația s-a inversat. Masculii care nu cântă au avut de aproape cinci ori mai multe șanse să fie înregistrați încercând să se reproducă decât masculii care cântă”, a declarat dr. Dunlop conform EurekAlert.

Masculii de balenă, mai predispuși să cânte în prezența altor masculi

Cercetătorii cred că schimbarea a venit progresiv, pe măsură ce populațiile s-au refăcut după încetarea pe scară largă a vânătorii de balene în anii 1960.

„În cazul în care concurența este acerbă, ultimul lucru pe care masculul dorește să îl facă este să anunțe că există o femelă în zonă, deoarece ar putea atrage alți masculi, care ar putea concura cu cântărețul pentru femelă”, a declarat Dunlop.

„La balenele cu cocoașă, agresivitatea fizică tinde să se exprime sub formă de lovituri, atacuri și încercări de a se lovi cu capul unul pe celălalt. Acest lucru prezintă riscul de rănire fizică, astfel că masculii trebuie să cântărească costurile și beneficiile fiecărei tactici”, a explicat Rebecca Dunlop.

Dr. Dunlop a declarat că masculii de balenă au fost mai predispuși să cânte atunci când se aflau în prezența altor masculi.

Cântecul a fost practica dominantă de împerechere în 1997, dar, în decurs de șapte ani, acest lucru s-a schimbat. Va fi fascinant să vedem cum se va schimba comportamentul de împerechere al balenelor în viitor”, a precizat Dunlop.

Nmărul balenelor a crescut de la peste 3.000 la 27.000 în ultimii 18 ani

Coautorul studiului, profesorul asociat Celine Frere, a declarat că o lucrare anterioară a profesorului Michael Noad de la UQ a constatat că populația de balene a crescut de la aproximativ 3.700 de balene la 27.000 între 1997 și 2015.

„Am folosit acest set de date bogat, colectat în largul plajei Peregian Beach din Queensland, pentru a explora modul în care această mare schimbare în dinamica socială a balenelor ar putea duce la schimbări în comportamentul lor de împerechere”, a declarat dr. Frere.

Vă mai recomandăm și: 

Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

Cum ne-ar putea ajuta balenele în lupta cu schimbările climatice?

Când au apărut mamiferele? Răspunsul ar putea fi ascuns în dinți

Cântecele balenelor traversează Pacificul și ar putea chiar să înconjoare planeta