Home » Istorie » Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum

Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum

Publicat: 27.05.2023

Noi dovezi sugerează că primii oameni din Europa au stăpânit focul în urmă cu aproximativ 245.000 de ani. Dacă această ultimă evaluare este corectă, ar indica faptul că rudele noastre îndepărtate ar fi putut sta în jurul unui foc de tabără, poate împărțind alimente și creând legături sociale, cu până la 50.000 de ani mai devreme decât se credea anterior.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au studiat mostre din Valdocarros II, un sit arheologic uriaș descoperit la est de capitala spaniolă Madrid. Folosind analiza chimică criminalistică, oamenii de știință au găsit anumiți compuși care arată clar că a avut loc arderea.

Mai mult, se pare că aceste incendii nu au fost simple accidente sau incendii de vegetație.

Cercetătorii evidențiază dovezi că oamenii ar fi putut să se așeze în jurul focului ca la un foc de tabără, sugerând cu tărie că acesta a fost un eveniment „organizat” care poate a jucat un rol important în interacțiunea socială.

Nu este clar ce specie de oameni timpurii ar fi putut să facă focul

„Am găsit dovezi definitive că lucrurile au fost arse, iar aceste rămășițe sunt organizate după un model, sugerând că sunt oameni care fac și controlează focul. Fie că foloseau focul pentru a găti, fie pentru a se apăra. Structura spațială a focului ne spune că ei înconjurau ceva, cum ar fi o casă sau o zonă de dormit, o cameră de zi sau o bucătărie, sau o incintă pentru animale”, a declarat dr. Clayton Magill, autorul studiului și profesor asistent la Universitatea Heriot-Watt din Scoția, într-un comunicat.

Cu toate acestea, nu este clar ce specie de oameni timpurii ar fi putut să fi făcut focurile. Potrivit celor mai multe estimări, Homo sapiens modern nici măcar nu a ajuns în Europa de Vest până în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, ceea ce indică faptul că o altă specie a fost cea care a construit focul de tabără.

La urma urmei, știm că Europa a fost, de asemenea, locuită de o serie de alte rude hominine de-a lungul istoriei sale, inclusiv Neanderthal și Homo erectus, scrie IFL Science.

În afara Europei, există dovezi și mai timpurii ale oamenilor care se joacă cu focul. Momentul este încă foarte dezbătut, dar există dovezi că Homo erectus folosea focuri controlate cu aproximativ 1,6 milioane de ani în urmă.

Oamenii aprindeau focurile în Europa cu 50.000 de ani mai devreme

Înțelegerea acestei cronologii nu este o chestiune banală. Aflând cum și când strămoșii noștri îndepărtați au început să controleze focul, putem deduce tot felul de lucruri despre nutriție, comportament social, abilități cognitive și multe altele.

Dr. Magill a adăugat că această nouă lucrare ajută la completarea cunoștințelor privind focul controlat de oameni și dezvoltarea umană.

„Acest lucru este important, deoarece specia noastră este definită de utilizarea focului”, a explicat dr. Magill. „A fi capabili să gătim alimente pentru a ne hrăni creierii mari este unul dintre lucrurile care ne-au făcut să avem atât de mult succes din punct de vedere evolutiv. Focul aduce, de asemenea, protecție și favorizează comunicarea și legătura familială. Iar acum avem dovezi definitive și incontestabile că oamenii aprindeau și stingeau focurile în Europa cu aproximativ 50.000 de ani mai devreme decât bănuiam.”

Studiul este publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

Cum a ajuns deşertul Atacama să fie sufocat de tone de haine?

Victor Hugo: „Un guvern este ca un foc, nu trebuie să te joci cu el”

Lemnul de foc e iar prețios, din cauza crizei energetice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase