Home » Natură » Greta Thunberg a participat la ultimul ei protest școlar pentru climă

Greta Thunberg a participat la ultimul ei protest școlar pentru climă

Publicat: 13.06.2023

După ceea ce a început ca un protest individual în Suedia în urmă cu cinci ani și s-a transformat într-o mișcare la care participă milioane de copii din întreaga lume, Greta Thunberg a luat parte la ultimul protest școlar legat de climă, deoarece a absolvit liceul.

Protestele, care au dus la multe mișcări pentru climă în Europa, SUA și Australia, sunt cunoscute sub numele de Fridays for Future sau School Strike for Climate.

„Astăzi am absolvit liceul, ceea ce înseamnă că nu voi mai putea face proteste școlare pentru climat. Acesta este, așadar, ultimul protest școlar pentru climă al meu, așa că cred că trebuie să scriu ceva pentru această zi”, a scris Thunberg pe Twitter.

Ultimul protest școlar pentru climă al Gretei Thunberg

„Atunci când am început să protestez, în 2018, nu m-aș fi putut aștepta niciodată că acest lucru va duce la ceva. După ce am protestat în fiecare zi timp de trei săptămâni, făceam parte dintr-un mic grup de copii care au decis să continue să facă asta în fiecare vineri. Și așa am făcut, așa că s-a format Fridays for Future”, continuă activista, citată de The Guardian.

„S-au alăturat mai mulți oameni și, brusc, aceasta a devenit o mișcare globală care creștea în fiecare zi. Pe parcursul anului 2019, milioane de tineri au făcut proteste școlare pentru climă, umplând străzile din peste 180 de țări. Atunci când a început pandemia, a trebuit să găsim noi modalități de a protesta”, spune ea.

„Pentru a schimba totul, avem nevoie de toată lumea. Voi continua să protestez în fiecare vineri, chiar dacă din punct de vedere tehnic nu este un protest școlar. Pur și simplu nu avem altă opțiune decât să facem tot ce putem. Lupta abia a început”, continuă Greta Thunberg.

De ce anume va mai fi nevoie pentru a produce o schimbare?

Thunberg a devenit un nume cunoscut pentru activismul său cu privire la schimbările climatice și s-a adresat liderilor mondiali despre urgența climatică la summitul Națiunilor Unite pentru acțiune climatică.

În 2019, vorbind la emisiunea Today de la BBC Radio 4, Thunberg a spus că creșterea mișcării protestelor școlare a fost „un sentiment uimitor”. „Sentimentul că faci parte din ceva mai mare și că poți fi parte dintr-o mișcare care are atât de mult impact asupra lumii este unul uimitor și mi-aș dori ca mai mulți oameni să poată simți asta”, a spus Thunberg.

Întrebată dacă mișcarea ar putea aduce o schimbare a politicii de emisii zero, Thunberg a spus „Desigur că nu. Nu vor putea un milion de elevi care fac grevă să schimbe asta. Nu există o soluție care să rezolve totul. Încercăm să schimbăm conversația și cred că am realizat multe”, a concluzionat activista.

Vă recomandăm să citiți și:

Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”

Înlocuirea gazonului cu flori aduce multe beneficii și economisește emisii

Omenirea a produs un nivel record de emisii de dioxid de carbon în 2022

Greta Thunberg, probabil cea mai populară activistă de mediu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase