Home » Natură » Cine are de câștigat atunci când activiștii de mediu se ceartă?

Cine are de câștigat atunci când activiștii de mediu se ceartă?

Cine are de câștigat atunci când activiștii de mediu se ceartă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.07.2023

Una dintre cele mai eficiente metode de a arăta că ești sceptic cu privire la adevărul despre modificările climatice este aceea să nu spui niciun cuvânt.

Motivul este cât se poate de simplu: deja toată munca este dusă de gâlceava nesfârșită dintre grupurile de activiști, care se concretizează în anularea ideilor pe care fiecare tabără le propune.

De exemplu, la nivel social, omul tinde să se certe cu oamenii cei mai apropiați – primii sunt membrii familiei. Aceeași regulă se aplică și în acest caz, notează The Guardian.

Deși minore, disputele dintre activiști afectează obiectivul general

Dacă urmărim postările de pe Twitter ale grupurilor de activiști de mediu, vom vedea că aceștia petrec mai mult timp criticându-se unul pe altul decât să combată minciunile privind pericolele climatice sau să promoveze măsurile pe care le propun.

Chiar dacă discuțiile par dispute minore, ele au un impact real, pentru că încetinesc progresul în lupta împotriva emisiilor de carbon și fac jocul celor care chiar au interesul de a stagna bătălia, cum ar fi companiile petrolfiere sau lobbyștii anti-climă. Aceste grupuri își văd în continuare de activitate (și de profit) nestingheriți, în vreme ce activiștii sunt mai ocupați să se certe între ei.

Compromisul, una dintre soluții pentru a opri gâlceava

Soluția nu este, desigur, suspendarea dezbaterii sau evitarea criticilor. Dacă acest lucru se produce, toate eforturile depuse până în prezent (și toate realizările) vor fi împrăștiate și diluate. Se impune o concentrare mai bună asupra aspectelor critice identificate în activitate și asupra investiției în soluții eficiente și care pot fi cuantificate.

De asemenea, este nevoie ca activiștii să înțeleagă că nu există o cale perfectă și că niciunul dintre ei nu va obține în totalitate ce își dorește. Sub umbrela unei dezbateri, se poate impune și ideea de compromis pentru ca, în final, emisiile de carbon să fie reduse în mod eficient și rapid, folosindu-se o combinație de soluții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Analgezicele făcute din hârtie ar putea fi o soluție bună pentru mediu

Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu

Carnea de laborator ar putea fi de 25 de ori mai nocivă pentru mediu decât carnea de vită

Chiștoacele de țigări eliberează mii de substanțe toxice în mediu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase