Home » Știință » Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu

Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu

Publicat: 27.05.2023

Reciclarea a fost promovată de industria materialelor plastice ca soluție la problema tot mai mare a deșeurilor de plastic. Dar un studiu a descoperit că reciclarea poate genera microplastice în cantități uriașe.

O echipă internațională de oameni de știință a prelevat probe de apă uzată dintr-o fabrică de reciclare de ultimă generație, într-o locație nedezvăluită din Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că reciclarea poate genera microplastice în proporție de 13% din plasticul procesat.

Fabrica ar putea elibera până la 75 de miliarde de particule de plastic în fiecare metru cub de apă uzată, au estimat oamenii de știință.

„Am fost incredibil de șocată. Este înfricoșător pentru că reciclarea a fost concepută pentru a reduce problema și pentru a proteja mediul. Aceasta este o problemă uriașă pe care o creăm”, a spus Erina Brown, cercetătoare principală a studiului, realizat la Universitatea din Strathclyde, Glasgow.

Reciclarea poate genera microplastice

Cercetătorii au testat apa înainte și după ce fabrica a instalat un sistem de filtrare și au descoperit că filtrul reduce concentrația de microplastice de la 13% din plasticul procesat la 6%.

Estimarea de 75 de miliarde de particule pe metru cub este pentru o instalație cu filtru. Majoritatea particulelor erau mai mici de 10 microni, aproximativ diametrul unui globule roșii umane, peste 80% fiind mai mici de cinci microni, a spus Brown, conform The Guardian.

Microplasticele, de obicei considerate a fi orice particule de plastic care măsoară mai puțin de 5 mm, au fost găsite peste tot, de la zăpadă proaspătă în Antarctica până în adâncurile oceanului și pot fi toxice pentru animale și plante.

Rezultatele au arătat, de asemenea, niveluri ridicate de microplastice în aerul din jurul unității de reciclare, 61% dintre particule având dimensiuni mai mici de 10 microni. Particulele mai mici de 10 microni au fost asociate cu boli umane.

La alte fabrici, situația ar putea fi mult mai gravă

Această fabrică a fost „cel mai bun scenariu”, a spus Brown, având în vedere că aceasta a depus eforturi pentru a instala un filtru, în timp ce multe alte instalații de reciclare ar putea să nu facă acest lucru.

„Un aspect important este ceea ce emit alte fabrici la nivel global. Acesta este un lucru pe care chiar trebuie să îl aflăm”, a adăugat Brown.

Studiul, publicat în Journal of Hazardous Material Advances, sugerează că instalația de reciclare a descărcat până la 2.933 de tone de microplastice cu un an înainte de introducerea sistemului de filtrare și până la 1.366 de tone după aceea.

„Pentru mine, aceste rezultate evidențiază cât de drastic trebuie să ne reducem consumul și producția de plastic”, spune Brown.

Cât plastic este reciclat la nivel global?

La nivel global, doar aproximativ 9% din cele 370 de milioane de tone de plastic produse sunt reciclate.

„Descoperirile sunt tulburătoare, dar nu surprinzătoare. Această unitate de reciclare, o instalație de ultimă generație, demonstrează problema gravă a utilizării materialelor plastice. Cauzează probleme serioase, chiar și în ceea ce privește infrastructura de reciclare a materialelor plastice. Este un îndemn clar de a folosi mai puțin plastic”, a declarat Judith Enck, un fost oficial înalt la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, care acum conduce Beyond Plastics, un grup de lobby.

Vă recomandăm să citiți și:

Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa

Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor

Compoziția bogată a solului amazonian ar putea accelera refacerea pădurilor din întreaga lume

Modul neașteptat în care încălzirea apei influențează dimensiunile peștilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase