Home » Natură » Iată broasca morocănoasă care nu se pricepe nici să sară, nici să înoate

Iată broasca morocănoasă care nu se pricepe nici să sară, nici să înoate

Iată broasca morocănoasă care nu se pricepe nici să sară, nici să înoate
Foto: Tony Rebelo/iNaturalist via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 22.07.2023

Broasca morocănoasă se găsește doar pe versanții împăduriți ai munților din sudul Cape Fold din Africa de Sud și își petrece cea mai mare parte a timpului sub pământ.

Cum se numește broasca morocănoasă? Breviceps fuscus. Unde trăiește aceasta? Pe pantele împădurite din sudul munților Cape Fold, Africa de Sud. Cu ce se hrănește: insecte mici.

Pe lângă faptul că aceste broaște sunt folosite în diverse meme de pe Internet, Breviceps fuscus au o mulțime de trăsături neobișnuite ce le fac creaturi fascinante.

Mult timp, s-a crezut că broasca morocănoasă nu are stadiul de mormoloc

Pentru început, spre deosebire de majoritatea celorlalte broaște, corpul lor rotund și durduliu și picioarele scurte și groase le fac să nu se descurce nici la înot și nici la sărit. Totuși, aceste broaște sunt extraordinar de pricepute la făcut vizuini și își petrec mult timp sub pământ.

„Ele sapă cu spatele în pământ folosindu-și picioarele din spate, care au tuberculi specializați”, a declarat Jeanne Tarrant, managera Programului pentru Amfibieni Amenințați din cadrul Endangered Wildlife Trust. Folosindu-și membrele posterioare, broaștele mută solul rotindu-se încet pentru a „dispărea sub suprafață”, a spus ea.

Odată ajunse sub pământ, broaștele creează tuneluri pentru a forma un sistem subteran complicat în care femelele își depun ouăle. Acest lucru i-a făcut pe unii oameni de știință să creadă că aceste creaturi nu au o etapă de mormoloc, dar o au, însă aceasta are loc în subteran, mormolocii „înotând” în sol, mai degrabă decât în apă, înainte de a ieși din vizuini când sunt în stadiul intermediar de dezvoltare.

Cea mai simpatică ființă pe care o vei vedea astăzi pe internet

Deasupra solului, broaștele Breviceps fuscus, care au aproximativ 4-5 centimetri) lungime, aleargă sau merg, mai degrabă decât să țopăie. „Picioarele lor sunt foarte scurte și corpul rotund. Acestea își vor umfla corpurile rotunde ca o apărare împotriva prădătorilor… Ele fac asta practic umflându-se cu aer”, a spus Tarrant. Aceste broaște produc, de asemenea, o substanță lăptoasă care este ușor toxică pentru prădători, a adăugat ea, citată de Live Science.

Așa că, deși pot părea morocănoase și au un țipăt ascuțit care se potrivește cu fețele lor, broaștele Breviceps fuscus sunt destul de simpatice, mai ales că micile umflături care le acoperă corpul le fac să semene cu un mic avocado.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care pasăre poate imita orice sunet din lume?

Elefanții de mare dorm doar două ore pe zi, arată noi cercetări

Papagalii au fost învățați să efectueze apeluri video. Ce au încercat să afle cercetătorii?

Test de cultură generală. Cât cântărește inima unei balene albastre?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase