Home » Natură » Papagalii au fost învățați să efectueze apeluri video. Ce au încercat să afle cercetătorii?

Papagalii au fost învățați să efectueze apeluri video. Ce au încercat să afle cercetătorii?

Papagalii au fost învățați să efectueze apeluri video. Ce au încercat să afle cercetătorii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.04.2023

Vă vine să credeți sau nu, papagalii de companie cărora li se permite să efectueze convorbiri video și să comunice cu alte păsări se simt mai puțin singuri datorită acestui tip de interacțiune, susțin oamenii de știință, care au efectuat noi cercetări în acest sens.

În cadrul acestui studiu, păsările au primit o tabletă pe care o puteau folosi pentru a efectua video call-uri. Astfel, s-a observat că ele au început să se angajeze în comportamente sociale – s-au jucat sau au cântat cu interlocutorii.

Păsările au avut de ales „prietenul” pe care să îl sune, prin simpla atingere a unei tablete. Unii papagali erau chiar populari, fiind apelați de mulți „colegi” de studiu.

Cum a apărut ideea pentru studiu?

Totul a pornit de la faptul că interacțiunea prin apeluri video au ajutat mulți oameni să se simtă mai puțin singuri în timpul restricțiilor impuse în pandemie, a explicat dr. Ilyena Hirskyi Douglas, profesor la Universitatea din Glasgow.

„Sunt 20 de milioane de papagali în casele din Statele Unite ale Americii, de aceea am vrut să explorăm și să aflăm dacă și aceste păsări s-ar bucura de beneficii (ale apelurilor video, n.r). Dacă le oferim șansa să sune alți papagali, ei vor alege să facă acest lucru, ceea ce îi va ajuta atât pe ei, cât și pe cei care îi îngrijesc”, a spus profesorul Douglas, potrivit The Guardian.

Cercetarea se bazează pe mai mult de 1.000 de ore de înregistrări acumulate, în care protagoniști au fost 18 papagali de companie. În sălbăticie, multe specii trăiesc în grupuri, însă atunci când se află într-un apartamente (și, implicit, în colivie), papagalii trăiesc singuri sau în grupuri mici. Izolarea și plictiseala pot produce probleme psihologice, care se manifestă diferit: fie prin folosirea intensă a leagănului din colivie, fie prin mișcările de du-te-vino sau fie prin smulgerea penelor.

Peste 140 de apeluri video efectuate de papagali

Păsările care au participat la studiu s-au bucurat de aceleași beneficii pe care le-ar avea dacă ar fi trăit în grup. Inițial, ele au fost învățate să sune un clopoțel, apoi să atingă fotografia unei alte păsări, pentru a declanșa un apel. În total, „participanții” au efectuat 147 de apeluri deliberate, iar în tot acest timp, proprietarii au luat notițe în legătură cu comportamentul acestora.

„Toți participanții s-au bucurat de experiență și ar dori să continue să acceseze acest sistem în viitor. Am fost chiar surprinsă de interacțiunea păsărilor. Unele cântau, altele voiau să se joace sau chiar să le arate jucăriile celorlalți prieteni cu pene”, a mai spus profesorul de la Universitatea Glasgow.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the 2023 CHI Conference.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce trăiesc papagalii atât de mult? Secretul longevității lor, potrivit unui studiu

Un papagal cu handicap din Noua Zeelandă a învățat singur cum să folosească unelte

Papagalii cockatoo din Australia învață unii de la alții cum să deschidă tomberoanele

Papagali mumificați descoperiți în deșertul Atacama dezvăluie o parte întunecată a istoriei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase