Home » Natură » Test de cultură generală. Din ce este făcut petrolul?

Test de cultură generală. Din ce este făcut petrolul?

Test de cultură generală. Din ce este făcut petrolul?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.09.2023

La un moment, probabil tuturor ni s-a spus că petrolul este făcut din dinozauri, astfel că am putea crede cu ușurință că pompăm „suc de velociraptor” în mașini.

Deși este o teorie îndelung răspândită, nu este chiar așa. Petrolul nu este făcut din corpurile descompuse ale dinozaurilor antici.

„Dintr-un motiv ciudat, ideea că petrolul vine de la dinozauri are mulți adepți. Dar petrolul provine de la trilioane de mici alge și plancton”, a explicat geologul Reidar Müller de la Universitatea din Oslo, citat de IFLScience.

Algele și planctonul „s-au copt” și au devenit petrol

Pe măsură ce algele și planctonul au murit în urmă cu zeci până la sute de milioane de ani, aceste organisme au ajuns pe fundul mărilor, acolo unde s-au acumulat și au fost îngropate de strate peste strate de sedimente.

În cele din urmă, după milioane de ani într-un mediu cu mare presiune și nivel scăzut de oxigen, algele și planctonul „s-au copt” și au devenit acea substanță neagră și lipicioasă pe care oamenii continuă să o folosească în ciuda avertismentelor de urgență climatică. Substanța se deplasează spre suprafață până când dă de roci prin care nu poate trece, astfel că oamenii trebuie să foreze pentru a o extrage.

Puțin probabil ca dinozaurii să se fi transformat în petrol

Deși dinozaurii marini ar fi ajuns și ei pe fundul mărilor după moarte, este puțin probabil ca aceștia să se fi transformat în petrol.

Asta pentru că un mediu cu un nivel redus de oxigen este necesar pentru a transforma materia organică în petrol. Odată morți, dinozaurii ar fi ajuns hrană pentru creaturi acvatice mai mici, care i-ar fi dezmembrat și consumat până când ar fi ajuns la oase, cu mult înainte ca aceștia să fi fost îngropați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cine a descoperit petrolul?

Giganții petrolieri renunță, discret, la reducerea emisiilor, în timp ce „oamenii nevinovați plătesc prețul”

Gigantul petrolier Exxon a prezis încălzirea globală „cu măiestrie” încă din anii 1970

Penele păsărilor marine sunt afectate chiar și de cele mai mici cantități de petrol

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase