Home » Natură » „Urmele de copite” descoperite pe fundul oceanului ar putea avea în sfârșit o explicație

„Urmele de copite” descoperite pe fundul oceanului ar putea avea în sfârșit o explicație

„Urmele de copite” descoperite pe fundul oceanului ar putea avea în sfârșit o explicație
Credit foto: National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA)
Publicat: 02.10.2023

Adâncul mării este plin de ciudățenii. Adâncurile oceanului din largul coastei Noii Zeelande găzduiesc ceva deosebit de curios, sau cel puțin așa era până când cercetările recente i-au expus originile: „urmele de copite” inexplicabile împrăștiate pe fundul mării sunt de fapt opera unor pești.

Descoperite pentru prima dată în 2013, semnele misterioase i-au lăsat perplecși pe oamenii de știință încă de atunci. Acestea au fost găsite la peste 450 de metri adâncime în apele din Aotearoa Noua Zeelandă de către cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei (NIWA) din această țară.

Echipa a analizat acum imaginile originale și, după multe încercări, a găsit o explicație pentru semnele enigmatice.

Vinovații, cred ei, sunt grenadierii (Coelorinchus) – unele specii au un bot ascuțit care seamănă suspect de mult cu amprentele ciudate de pe fundul mării.

„Ne-am întrebat dacă aceste semne ar putea fi urmele de la coada unui animal care își caută următoarea masă în sedimente”, a declarat Darren Stevens de la NIWA într-un comunicat.

Adâncul mării este plin de ciudățenii

„Aceste tipuri de cozi de șobolan au un bot lung și o gură extensibilă pe partea inferioară a capului care le permite să se hrănească de pe fundul mării, lucru pe care alte specii nu îl au.”

Pentru a investiga, Stevens a suprapus imagini ale capetelor cu formă unică ale cozii de șobolan cu instantanee ale impresiilor de pe fundul mării, descoperind, spre surprinderea sa, că acestea se potrivesc perfect.

„Am avut o bănuială că acest lucru ar putea funcționa, dar am fost foarte surprins de cât de bine se potrivesc imaginile cu profilul capului cu amprentele. Am reușit să furnizăm dovezi destul de bune că aceste amprente au fost făcute de două specii de grenadieri”, a adăugat Stevens, înainte de a continua să explice cum această descoperire ar putea fi crucială pentru înțelegerea speciilor de coadă de șobolan prin identificarea zonelor de hrănire și a habitatelor critice.

Sursa: YouTube

De asemenea, este pentru prima dată când a fost documentat comportamentul lor natural de hrănire, crede echipa, dezvăluind informații neprețuite despre modul în care vânează.

Se crede că acestea iau contact cu fundul mării într-o poziție cu capul în jos, ceea ce poate implica o „scurtă explozie de viteză”, înainte de a aspira sedimentele și de a le filtra pentru a-și găsi prada, scrie echipa într-un articol în care își prezintă descoperirile, scrie IFLScience.

Urmele misterioase au fost descoperite pentru prima dată în 2013

Imaginarea unor astfel de modele derutante în adâncurile mării nu este deloc ușoară, cu atât mai puțin încercarea de a afla ce le-a cauzat. În acest caz, echipa a reușit să facă acest lucru prin utilizarea sistemului Deep Towed Imaging System (DTIS), care le-a permis să vadă fundul mării în detalii excepționale, a explicat autorul studiului, Sadie Mills.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, identificarea a ceea ce este responsabil pentru ceva neobișnuit este imposibilă.

Aceasta nu este prima dată când creaturi înșelătoare din adâncurile mării au stârnit un mister marin: crustacee înfometate s-au dovedit a fi arhitecții unor găuri curioase pe fundul Mării Bering, iar aceste octogonale ciudate ștanțate pe fundul mării din strâmtoarea Fram au fost opera unor caracatițe care se hrăneau.

Studiul este publicat în Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O mică insulă din Oceanul Pacific propune o modalitate inedită de a proteja apele

Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, au descoperit cercetătorii

O nouă specie misterioasă și unică, găsită în adâncurile oceanului

Exploratorii au găsit „un obiect auriu” pe fundul Oceanului Pacific. „Ceva a încercat să intre… sau să iasă”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase