Home » Natură » O nouă specie misterioasă și unică, găsită în adâncurile oceanului

O nouă specie misterioasă și unică, găsită în adâncurile oceanului

Publicat: 09.09.2023

În probele de sedimente din adâncurile oceanului, oamenii de știință au identificat o nouă specie misterioasă și unică de bacterii marine care ne face să avansăm în înțelegerea condițiilor din adâncuri și a microbiologiei în general.

O echipă din China a cultivat bacteriile în laborator folosind sedimente provenite dintr-o infiltrație rece, o zonă specifică de lichid bogat în nutrienți și noroi foarte jos pe fundul oceanului.

Denumită Poriferisphaera hetertotrophicis de către echipa de cercetare, aceasta aparține unui phylum de bacterii care nu este bine studiat, deși se găsește peste tot în lume, de la lacuri la soluri, și joacă un rol crucial în reciclarea carbonului și a azotului.

„Majoritatea bacteriilor Planctomycetes au fost izolate folosind medii de creștere sărace din punct de vedere nutrițional”, spune microbiologul Rikuan Zheng de la Academia Chineză de Științe.

Aceste bacterii se găsesc peste tot în lume

„Așadar, am vrut să vedem dacă utilizarea unui mediu bogat în nutrienți ar face posibilă cultivarea și caracterizarea mai amănunțită a membrilor acestei familii slab cunoscute.”

Abordarea inedită a lui Zheng și a echipei din laborator a simulat condițiile din adâncuri. Noua bacterie P. hetertotrophicis, o tulpină etichetată ZRK32, a crescut mai repede decât alte bacterii cultivate și s-a înmulțit într-un mod diferit față de alte tulpini similare.

Mecanismul de înmugurire, în care celulele părintești dezvoltă muguri care devin apoi urmașii lor, nu a mai fost observat până acum la Planctomycetes. Este poate un semn al condițiilor mai neobișnuite în care trăiește această tulpină de bacterii.

De asemenea, noua specie pare să interacționeze cu tipurile de azot – și cu ciclul azotului – într-un mod nou și trăiește alături de un tip specific de virus care se agață de bacterii (un bacteriofag), care o ajută la procesarea azotului.

Noua specie pare să interacționeze cu tipurile de azot

Toate acestea contribuie la înțelegerea de către oamenii de știință a proceselor chimice care au loc la adâncime sub suprafața oceanului, scrie ScienceAlert.

„Analizele noastre indică faptul că tulpina ZRK32 este o specie nouă, care crește cel mai bine în medii bogate în nutrienți și eliberează un bacteriofag în prezența azotului”, spune microbiologul Chaomin Sun de la Academia Chineză de Științe.

„Acest fag-ZRK32 este un bacteriofag cronic care trăiește în interiorul gazdei sale fără să o ucidă.” Bacteriofagii sunt și ei importanți pentru ciclul azotului, la fel ca și bacteriile cu care coexistă. Cercetările viitoare ar putea analiza modul în care fagul-ZRK32 interacționează cu alte tulpini de Planctomycetes și care sunt efectele asupra mediului oceanic.

Având în vedere că bacteriile Planctomycetes sunt atât de omniprezente, se cunosc relativ puține lucruri despre ele în mediile de adâncime – o lacună de cunoștințe pe care noul studiu și speciile de bacterii nou identificate contribuie la completarea acesteia.

Cercetarea a fost publicată în eLife.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii creează bacterii ce pot detecta ADN-ul tumorilor

Bacteria E. Coli este sursa a jumătate de milion de infecții urinare

Un antibiotic vechi de câteva decenii ar putea fi un ucigaș feroce al bacteriilor

Bacteriile care fac bioplastic din dioxidul de carbon

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase