Home » Natură » Test de cultură generală. Care e cel mai scurt râu din lume?

Test de cultură generală. Care e cel mai scurt râu din lume?

Test de cultură generală. Care e cel mai scurt râu din lume?
Râul Roe. Foto: Profimedia
Publicat: 04.10.2023

Râurile sunt cunoscute pentru cursurile lor lungi și șerpuitoare, dar nu toate râurile parcurg distanțe mari. Care e cel mai scurt râu din lume?

De fapt, râul Roe din statul american Montana curge pe o distanță de doar 61 de metri, între Giant Springs și râul Missouri, fiind cel mai scurt râu din lume.

Râul Roe a căpătat acest titlu în Cartea Recordurilor Guinness din 1989. Înainte de acel an, titlul îi aparținea râului D, de 134 de metri lungime, din Lincoln City, Oregon, SUA. Ambele râuri au fost măsurate la diferite lungimi în momente diferite, iar locuitorii ambelor orașe au contestat curând care râu ar trebui să dețină titlul. În 2006, Guinness a optat pentru a evita controversa și a renunțat cu totul la categorie.

Care este cel mai scurt râu din lume?

Există râuri și mai scurte în alte părți ale lumii, printre care se numără râul Tamborasi, din Indonezia, care a fost măsurat la 20 de metri lungime, și râul Kovasselva, din Norvegia, care are aceeași lungime, potrivit HowStuffWorks.

Dar poate un râu să curgă cu adevărat pe o distanță de doar 20 de metri? Adevărul este că definiția unui râu este destul de largă. Potrivit U.S. Geological Survey, un râu are apă care curge constant sub formă de curent, este alimentat de surse montane și depune apă în ocean sau în alt râu, lac sau bazin de apă. În general, pâraiele se unesc pentru a forma râuri, iar râurile, în cele din urmă, transportă apa de la altitudini mai înalte la cele mai joase, sfârșind în ocean.

Știați că…?

Pe de altă parte, cel mai poluat râu din lume este râul Citarum, din Indonezia.

Cultura de fabricare a ceramicii din lut Buni a crescut și a prosperat acolo în vremuri preistorice, dar acum râul este atât de plin de plastic, deșeuri menajere și industriale, canalizare brută și alte deșeuri umane, încât apa râului este practic invizibilă.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai urât mirositoare floare din lume ar putea dispărea în curând

Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor

Veninul de păianjen care cauzează erecții ar putea fi noul Viagra

Test de cultură generală. În ce loc din lume se produc cele mai multe cutremure?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase