Home » Natură » Test de cultură generală. Ce cade, dar nu se ridică niciodată?

Test de cultură generală. Ce cade, dar nu se ridică niciodată?

Publicat: 31.10.2023

V-ați întrebat vreodată ce anume cade, dar nu se ridică niciodată? De fapt, răspunsul este la îndemâna tuturor.

Ce cade, dar nu se ridică niciodată? Răspunsul este: ploaia.

Ploaia înseamnă precipitații de picături de apă lichidă cu diametre mai mari de 0,5 mm. Atunci când picăturile sunt mai mici, precipitația se numește de obicei burniță.

Concentrațiile picăturilor de ploaie variază, de obicei, de la 100 la 1.000 pe metru cub; picăturile de burniță sunt de obicei mai numeroase. Picăturile de ploaie au rareori diametre mai mari de 4 mm, deoarece, pe măsură ce cresc în dimensiune, se despart.

Concentrația scade în general pe măsură ce diametrele cresc. Cu excepția cazului în care ploaia este abundentă, aceasta nu reduce vizibilitatea la fel de mult ca burnița. Meteorologii clasifică ploaia în funcție de rata de cădere. Ratele orare referitoare la ploile slabe, moderate și abundente sunt: mai mici de 2,5 mm; 2,8 până la 7,6 mm; și, respectiv, mai mari de 7,6 mm, conform Britannica.

Ce cade, dar nu se ridică niciodată?

Picăturile de ploaie se pot forma prin coalescența picăturilor mici de apă care se ciocnesc sau din topirea fulgilor de zăpadă și a altor particule de gheață în timp ce acestea cad în aer cald în apropierea pământului.

Muntele Waialeale, Hawaii, cu o medie anuală de-a lungul a 20 de ani de 11.700 mm, este cel mai umed punct cunoscut de pe Pământ. Cel mai apropiat concurent este Cherrapunji, Meghālaya, cu o medie anuală de 11.430 mm, din musonul tropical umed.

Mai puțin de 250 mm și mai mult de 1.500 mm pe an reprezintă aproximativ extreme de precipitații pentru toate continentele. Precipitațiile sunt slabe în regiunile centrale ale anticiclonilor subtropicali, care sunt, prin urmare, regiunile deșertice ale Pământului. În anumite părți ale deșertului nu s-a observat vreodată ploaie apreciabilă.

Care sunt cantitățile medii de precipitații în lume?

În cea mai mare parte a Europei, Americii de Sud, estul Americii de Nord și Africii centrale, precipitațiile anuale depășesc 500 mm, în timp ce în cea mai mare parte a Asiei, cu excepția Indiei, Tibetului și a Chinei, precipitațiile anuale sunt mai mici de 500 mm, fiind mai mici de 250 mm într-o limbă lungă care se extinde din Arabia până în nord-estul Mongoliei.

Regiunile centrale ale Australiei, cea mai mare parte din nordul și o parte din sud-vestul Africii, porțiuni din zona intramontană a Statelor Unite și porțiuni din coasta central-vestică și coasta de sud-est a Americii de Sud au, de asemenea, mai puțin de 250 mm de ploaie pe an.

Porțiuni ale coastei de vest a Africii, între Ecuator și 10° N, o fâșie a coastei de vest a Indiei, părți din Assam, o fâșie de coastă a Myanmarului (Birmania), versanții munților înclinați spre vânt în latitudinile temperate ale Americii de Nord și de Sud și multe stații tropicale izolate au o medie de peste 2.500 mm de ploaie pe an.

Intensitățile precipitațiilor mai mari de 30 mm în cinci minute, 150 mm într-o oră sau 500 mm pe zi sunt destul de rare, dar aceste intensități uneori au fost mai mult decât dublate pentru duratele respective.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Prin câte capitale europene trece Dunărea?

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea

„Apa neagră” din Munții Ural, cel mai radioactiv lac din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase