Home » Știință » Câtă zăpadă cade anual pe Marte? Planeta Roșie devine un peisaj de poveste în timpul iernii

Câtă zăpadă cade anual pe Marte? Planeta Roșie devine un peisaj de poveste în timpul iernii

Câtă zăpadă cade anual pe Marte? Planeta Roșie devine un peisaj de poveste în timpul iernii
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Publicat: 11.10.2023

În toiul iernilor, Planeta Roșie capătă un peisaj captivant. Care este acumularea anuală de zăpadă pe Marte?

În apropierea polilor, temperaturile pot scădea dramatic, atingând cote extrem de scăzute, care favorizează formarea zăpezii și a gheții. Temperaturile pot scădea până la -123 de grade Celsius.

Oamenii de știință au obținut o idee asupra gradului de acoperire cu zăpadă datorită roverelor robotizate și a navelor spațiale care orbitează planeta. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin (Germania) au încercat acum să afle mai multe despre acumularea anuală de zăpadă pe Marte.

Cele două tipuri de zăpadă de pe Marte

Pe Marte, există două tipuri de zăpadă: apă înghețată și dioxid de carbon, cunoscută în general sub numele de gheață uscată. Din cauza atmosferei marțiene subțiri și a temperaturilor reci, zăpada de apă înghețată sublimează (trece la o stare gazoasă) înainte de a ajunge la suprafață. Pe de altă parte, zăpada de gheață carbonică reușește să ajungă pe solul marțian.

Descoperirile recente indică faptul că factori precum sublimarea ar putea duce la posibilitatea de a avea mai multă zăpadă în timpul iernii și mai puțină în timpul primăverii decât se estimase anterior, notează Interesting Engineering.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat acumularea totală de zăpadă și gheață la polul nordic al lui Marte și apoi au comparat estimările cu măsurătorile anterioare obținute de sonda MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter) a NASA.

Oamenii de știință au folosit măsurători bazate pe umbrele aruncate de blocurile de gheață din interiorul depozitelor stratificate polare nordice pentru a calcula adâncimea depozitelor sezoniere de zăpadă.

Acest lucru a fost realizat cu ajutorul umbrelor văzute în imaginile HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) ale NASA.

Cum arată acumularea anuală de zăpadă pe Marte?

„Ne propunem să folosim variațiile de umbră (ale blocurilor de gheață) pentru a deduce adâncimile sezoniere la latitudini polare mari”, au menționat autorii în manuscrisul încărcat în Earth and Space Science Open Archive.

Descoperirile au demonstrat că atunci când temperaturile au variat pe parcursul unui an marțian (sol), aceste depozite s-au schimbat, odată cu umbrele pe care le aruncau. S-a remarcat constant că cantitatea și adâncimea zăpezii s-au redus de la iarnă la primăvară. Descoperirile sugerează că cantitatea de zăpadă de pe Marte variază de-a lungul anului.

Poate ajunge la aproximativ un metru grosime în toiul iernii, apoi poate scădea până la aproximativ 0,21 metri primăvara. Pe măsură ce vara avansează, zăpada continuă să scadă până când condițiile de frig revin din nou.

Manuscrisul este trimis spre publicare în Journal of Geophysical Research: Planet.

Vă recomandăm să citiți și:

Posibile semne de viață descoperite pe o exoplanetă la 120 de ani-lumină distanță de Pământ

Sursa unor vibrații misterioase de pe Lună, în sfârșit confirmată de cercetători

Telescopul Webb dezvăluie noi structuri în una dintre cele mai renumite supernove

Universul ar avea mai puține găuri negre active decât ar fi crezut cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase