Nivelurile de chimicale toxice depășesc de 30 de ori „pragul de siguranță” la balenele eșuate

29 11. 2023, 16:00

Aproape jumătate dintre balenele și delfinii găsiți în apele Regatului Unit în ultimii cinci ani aveau nivelurile de chimicale toxice PCB, interzise cu decenii în urmă, mult peste pragul de „siguranță”, arată o cercetare.

La orcile eșuate în Regatul Unit, nivelurile de chimicale toxice PCB, un grup de substanțe chimice extrem de periculoase și persistente care nu se descompun ușor, erau de 30 de ori mai mari decât concentrația la care ar începe să aibă un impact asupra sănătății animalelor, au spus cercetătorii.

Oamenii de știință au descris descoperirile drept un „semnal de alarmă asurzitor”, care ar trebui să atragă atenția nu doar asupra viitorului sănătății mamiferelor marine, ci și asupra sănătății umane.

Nivelurile de chimicale toxice PCB din animalele marine, mult peste limită

„Au trecut peste 20 de ani de când mai multe dintre aceste substanțe chimice au fost interzise la nivel global, dar încă vedem concentrații îngrijorător de mari în fauna sălbatică”, a spus dr. Rosie Williams, autoare principală a studiului și cercetătoare la Institutul de Zoologie al Societății Zoologice din Londra (ZSL).

„Chiar dacă concentrațiile poluanților par să scadă, descoperirile noastre arată că în multe specii acestea sunt încă prezente la niveluri asociate cu efecte negative asupra sistemelor imunitare și reproductive”, adaugă cercetătoarea.

Concentrațiile ridicate de PCB-uri sunt o cauză majoră a declinului populațiilor de cetacee europene, au descoperit studiile. Un studiu din 2018 sugerează că orcile din zonele industrializate ar putea fi în pericol de colaps populațional ca rezultat, notează The Guardian.

Cum urcă chimicalele în lanțul trofic?

Pentru cercetarea recentă, oamenii de știință au examinat înregistrările post-mortem și mostrele de țesut de la 1.000 de mamifere marine, formate din 11 specii diferite eșuate în Regatul Unit, folosind date colectate pe parcursul a 30 de ani de către o colaborare care include Programul de Investigare a Strângerii de Cetacee al ZSL, un proiect finanțat de guvern, și Centrul pentru Mediu, Pescuit și Științe Acvatice.

Cercetătorii au descoperit că concentrațiile de PCB-uri, odată larg utilizate, dar interzise la nivel global în 2004 în cadrul Convenției de la Stockholm, erau cele mai mari la speciile cu durată lungă de viață aflate în vârful lanțului trofic: orci, delfini Tursiops, și delfini Lagenorhynchus.

Oamenii de știință au afirmat că au controlat introducerea de bias în date prin examinarea animalelor eșuate, ale căror decese ar fi putut fi accelerate de substanțele chimice, prin includerea unui procentaj mare de decese cauzate de traume, cum ar fi coliziunile cu navele sau încâlcirea în plase de pescuit.

Toxinele, inițial preluate de planctonul de la baza lanțului trofic și neputând fi descompuse, cresc în concentrație pe măsură ce urcă în lanțul trofic, un proces cunoscut sub numele de „biomagnificare”, a spus Williams.

Nivelurile de chimicale toxice PCB avut de orca Lulu

În 2017, Lulu, o orcă din ultima cohortă rezidentă a Regatului Unit, a fost găsită moartă pe insula Tiree din Scoția. S-a descoperit că avea una dintre cele mai mari concentrații de poluanți toxici găsite vreodată la un mamifer marin. Nivelul extrem de PCB-uri din grăsimea ei, la 950 mg/kg, de mai mult de 100 de ori limita considerată sigură, de 9 mg/kg, se credea că a contribuit la infertilitatea ei, potrivit unor cercetători.

„Acesta este un semnal de alarmă uriaș. Depindem de același ecosistem pentru unele dintre alimentele noastre, deci aceste constatări dau alarma nu doar pentru viitorul vieții marine, ci indică și un risc pentru sănătatea umană”, a spus Williams, care a cerut acțiuni urgente pentru a proteja mediul marin de poluanții istorici și emergenți.

NHS le recomandă femeilor însărcinate și care alăptează, celor care încearcă să rămână însărcinate și fetelor să consume nu mai mult de două porții de pește gras pe săptămână, deoarece substanțele chimice poluante se pot acumula și afecta dezvoltarea viitoare a unui copil.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De unde vine 50% din oxigenul de pe Pământ?

Cercetătorii au găsit microplastice în nori

Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă

Animalele acvatice pot purifica apa uzată, spune un cercetător