Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este singurul animal cu cinci membre de pe Pământ?

Care este singurul animal cu cinci membre de pe Pământ?

Care este singurul animal cu cinci membre de pe Pământ?
Foto: @PotMart186/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 14.10.2023

Ați putea crede că toate animalele terestre au patru membre. De la vacile de pe câmp la leii de pe continentul african, toate vertebratele moderne care locuiesc pe uscat au patru membre. Toate în afară de unul. Care este singurul animal cu cinci membre de pe Pământ?

Nu putea fi vorba decât despre un animal australian. Australia găzduiește, fără îndoială, printre cele mai ciudate creaturi de pe Pământ, de la ornitorincul cu cioc de rață până la koala cu boli venerice și monotreme precum echidna. În pofida ciudățeniei lor, toate aceste creaturi au patru membre, deci care este singurul animal cu cinci membre?

Este vorba despre cangurul roșu (cunoscut anterior ca Macropus rufus atunci când a fost publicat studiul, reclasificat ulterior ca Osphranter rufus). Chiar dacă ar părea că aceste animale au numărul tradițional de membre, trebuie să avem în vedere un studiu publicat în revista Biology Letters în 2014 care a constatat că un cangur care se plimbă își folosește coada pentru a se propulsa.

Care este singurul animal cu cinci membre?

Deși cangurii ar putea fi faimoși pentru că țopăie prin Australia, echipa a descoperit de fapt că aceștia petrec mai mult timp plimbându-se. Coada unui cangur depune același efort ca piciorul unui om care merge cu aceeași viteză, au descoperit autorii studiului. Cercetătorii au numit asta un mers „pentaped”, spre deosebire de mersul uman biped. Coada cangurului conține 20 de vertebre extrem de articulate și un mușchi gros, iar țesuturile sunt pline de mitocondrii, ajutând la transformarea nutrienților în energie pentru a alimenta acest membru suplimentar.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au creat un experiment folosind canguri crescuți în captivitate. Ei i-au încurajat să meargă de-a lungul unei platforme lungi cu plăci specializate în podea care puteau măsura forța exercitată de picioarele și coada lor; platforma avea un tavan pentru a împiedica cangurii să țopăie pur și simplu de-a lungul ei.

„Am descoperit că atunci când mergeau pentaped, mai mult decât prin sărituri, cangurii își folosesc coada exact ca pe un picior”, a spus autorul lucrării, Max Donelan, inginer biomedical la Universitatea Simon Fraser din Burnaby (Canada).

Cum își folosesc cangurii cel de-al cincilea membru?

Rezultatele au arătat că, departe de a fi un simplu ajutor de echilibru, coada a fost o parte crucială a modului în care cangurii se deplasau. Echipa a descoperit că o coadă era responsabilă pentru la fel de multă forță de propulsie precum toate celelalte patru membre la un loc, notează IFLScience.

„Un motor care ridică și ajută la accelerarea corpului cangurului”, a declarat coautorul studiului Shawn O’Connor, de la aceeași universitate, pentru National Geographic în 2014.

Studiul „confirmă lucrurile la care m-aș fi așteptat”, a declarat Andrew Biewener, de la Universitatea Harvard (SUA), pentru National Geographic. „Sunt animale cu cinci picioare atunci când își folosesc coada”, spune el.

Echipa crede că alte specii de canguri, cum ar fi cangurul uriaș și cangurul pitic, nu își folosesc cozile în același mod, fapt pentru care autorii au concluzionat că specia cangurului roși ar fi singurul vertebrat cu cinci picioare de pe planetă.

Vă recomandăm să citiți și:

Raritate: o girafă fără pete s-a născut la o grădină zoo dintr-un stat american

Lupta unui leneș cu un ocelot, surprinsă în imagini rare din Pădurea Amazoniană

O „nouă specie” misterioasă cu 20 de brațe a fost găsită în Antarctica

Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase