Home » Natură » Test de cultură generală. De unde vine 50% din oxigenul de pe Pământ?

Test de cultură generală. De unde vine 50% din oxigenul de pe Pământ?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.10.2023

Oamenii de știință estimează că aproximativ jumătate din oxigenul produs pe Pământ provine din ocean. Mare parte este produs de planctonul oceanic, adică plantele, algele și unele bacterii capabile de fotosinteză.

O specie numită Prochlorococcus este cel mai mic organism de pe Pământ ce poate produce fotosinteză. Dar această mică bacterie produce până la 20% din oxigenul din întreaga noastră biosferă. Asta înseamnă un procent mai mare decât toate pădurile tropicale de pe uscat reunite la un loc.

Calcularea procentului exact de oxigen produs în ocean este dificilă pentru că producția este într-o schimbare constantă. Oamenii de știință pot folosi imagini satelitare pentru a monitoriza planctonul și pot estima fotosinteza din ocean, însă imaginile prin satelit nu arată o imagine completă.

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul de pe Pământ

Cantitatea de plancton se schimbă de la anotimp la anotimp și ca urmare a nutrienților din apă, temperaturii și altor factori. Studiile au arătat că oxigenul din anumite locuri variază în funcție de momentul zilei și maree.

Este important să luăm în considerare faptul că, deși oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul de pe Pământ, aproape aceeași cantitate este consumată de viața marină. La fel ca animalele de pe uscat, animalele marine au nevoie de oxigen pentru a respira, iar plantele și animalele folosesc oxigen pentru respirație celulară.

Oxigenul este, de asemenea, consumat atunci când plantele și animalele moarte se descompun în ocean. Mai avem și oxigenul din atmosferă acumulat în sute de mii de ani. Mare parte din oxigenul folosit de oameni provine din această sursă.

Nivelurile de oxigen sunt prea mici pentru a susține viața marină

Asta este o problemă atunci când algele mor și procesul de decompoziție folosește oxigenul mai repede decât acesta poate fi refăcut. Asta poate duce la concentrații extrem de mici de oxigen sau hipoxie.

Aceste locuri sunt numite „zone moarte”, pentru că nivelurile de oxigen sunt prea mici pentru a susține viața marină. Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA desfășoară studii pentru a combate daunele provocate ecosistemelor marine și mediilor umane.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un rezervor uriaș de apă, descoperit adânc sub scoarța Pământului

Un australian care încerca să traverseze Oceanul Pacific într-o canoe a fost salvat de o navă de croazieră

„Urmele de copite” descoperite pe fundul oceanului ar putea avea în sfârșit o explicație

Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, au descoperit cercetătorii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase