Home » Natură » Cercetătorii au găsit sute de chimicale toxice în plasticul reciclat

Cercetătorii au găsit sute de chimicale toxice în plasticul reciclat

Cercetătorii au găsit sute de chimicale toxice în plasticul reciclat
Foto: Greenpeace/Eurek Alert
Publicat: 11.11.2023

Atunci când au examinat granulele colectate în 13 țări, oamenii de știință au descoperit sute de chimicale toxice în plasticul reciclat, inclusiv pesticide și produse farmaceutice. Rezultatele sunt publicate într-un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Gothenburg (Suedia).

Din acest motiv, oamenii de știință consideră că plasticul reciclat nu este potrivit pentru majoritatea scopurilor și constituie un obstacol în încercările de a crea o economie circulară.

Delegați, oameni de știință și apărători ai sănătății și mediului din întreaga lume călătoresc în Nairobi, Kenya, pentru întâlnirea celei de-a treia sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Negociere a Tratatului de Plastice (INC-3).

Niciun tip de plastic nu poate fi considerat sigur sau circular

Acolo, oamenii de știință vor îndemna delegații să țină cont de ultimele descoperiri științifice care arată că, deoarece substanțe chimice toxice sunt folosite pentru a fabrica toate tipurile de plastic, iar plasticul va absorbi alte substanțe chimice în timpul utilizării, nu există niciun tip de plastic care să poată fi considerat sigur sau circular, scrie Eurek Alert.

„Reciclarea plasticului a fost prezentată ca o soluție la criza de poluare cu plastic, dar substanțele chimice toxice din plastic complică reutilizarea și eliminarea lor și împiedică reciclarea”, spune profesoara Bethanie Carney Almroth, de la Universitatea din Gothenburg.

Au fost găsite chimicale toxice în plasticul reciclat

Într-un studiu recent publicat în revista Data in Brief via ScienceDirect, condus de Carney Almroth, s-a descoperit că granulele de plastic provenite de la fabricile de reciclare din 13 țări diferite din Africa, America de Sud, Asia și Europa de Est conțin sute de substanțe chimice, inclusiv numeroase pesticide extrem de toxice.

În total, au fost detectați și cuantificați 491 de compuși organici în granule, cu încă 170 de compuși nesiguri. Acești compuși acoperă diverse clase, inclusiv pesticide, produse farmaceutice, substanțe chimice industriale și aditivi plastici.

Există puține reglementări referitoare la aceste chimicale toxice în plasticul reciclat, iar comerțul internațional cu deșeuri de plastic complică această problemă.

Câte substanțe sunt utilizate în plastic?

Într-o corespondență publicată în prestigioasa revistă Science, cercetători de la Universitatea din Gothenburg, IPEN, Universitatea Aarhus (Danemarca) și Universitatea Exeter (Regatul Unit) au remarcat că „substanțele chimice periculoase prezintă riscuri pentru lucrătorii din domeniul reciclării și pentru consumatori, precum și pentru societate și mediul înconjurător. Înainte ca reciclarea să poată contribui la soluționarea crizei de poluare cu plastic, industria plasticului trebuie să limiteze substanțele chimice periculoase”.

Peste 13.000 de substanțe chimice sunt utilizate în plastic, dintre care 25% sunt clasificate drept periculoase. Oamenii de știință afirmă că „niciun produs chimic din plastic nu poate fi clasificat drept sigur”.

Prof. Bethanie Carney Almroth transmite un mesaj clar pentru întâlnirea din Nairobi: „Numeroase studii arată că substanțele chimice periculoase pot să se acumuleze chiar și în sistemele de reciclare relativ închise. Trebuie să eliminăm rapid substanțele chimice din plastic care pot cauza prejudicii sănătății umane și mediului”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că pierdem apă subterană cât 7.000 de Mari Piramide în fiecare an

Cea mai mare pădure din lume pare să se micșoreze

„Pragul de siguranță” al încălzirii globale va fi depășit în șase ani, avertizează un studiu

Chiar și cele mai scăzute niveluri de lumină artificială afectează ecosistemele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase