Home » Natură » Test de cultură generală. Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Test de cultură generală. Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Publicat: 18.01.2024

Știm cu toții că animalele scot sunete diferite; de asemenea, unele sunt mai „tăcute”, iar altele mai „gălăgioase”. Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Dacă vă întrebați care e cel mai zgomotos animal din lume, răspunsul este: cașalotul.

Cașaloții sunt cele mai zgomotoase animale de pe Pământ, capabile să producă sunete de 230 de decibeli pentru scurt timp, conform Britannica. Motoarele de avion cu reacție, capabile să spargă timpanele, generează 150 de decibeli. Oamenii de știință estimează că un nivel de zgomot cuprins între 180 și 200 de decibeli poate fi letal pentru oameni.

Cele mai puternice sunete produse de un animal sunt clicurile unidirecționale emise de cașaloți (Physeter macrocephalus), pe care le folosesc pentru ecolocație în timpul vânării de pradă în adâncurile oceanului cu lumină redusă. Aceste clicuri pot avea o putere de până la 236 de decibeli (dB); în aer, pentru urechea umană, asta înseamnă echivalentul a aproximativ de 10 ori volumul unui trăsnet. Cașaloții pot auzi vocalizările altor indivizi ai speciei de la câteva zeci de kilometri distanță.

Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Măsurarea și compararea volumului sunetelor produse de animale sunt notoriu de dificile. Chiar și atunci când se compară sunete utilizând aceeași metodă de măsurare, factori precum proximitatea și dacă sunetul se propagă prin aer sau apă influențează rezultatul (de exemplu, există o diferență de aproximativ 61,5 dB între un sunet care se propagă prin aer și unul care se propagă prin apă).

Studiul care a înregistrat clicurile cașaloților ajungând la 236 dB a fost realizat la o presiune de referință de un microPascal (1 μPa). S-a constatat că cașaloții produc o varietate de sunete în diferite situații, incluzând clicuri obișnuite, scârțâituri, clicuri lente și „codas” (tipare de clicuri).

În mod interesant, s-a descoperit că clanurile de cașaloți au și ele „dialecte” distincte bazate pe codasurile utilizate pentru socializare. În cadrul acestor variații regionale, s-a arătat că codasurile diferă și între indivizi, ceea ce sugerează că fiecare animal ar putea avea propria sa „voce” după care poate fi identificat, potrivit Guinness World Records.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că păianjenii pot contamina cu mercur animalele

Ciorile își comemorează morții printr-un ritual bizar

Un nou arbore genealogic arată că amfibienii au evoluat cu zeci de milioane de ani mai târziu

Iată de ce câinii preferă să asculte vocile femeilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase