Home » Știință » Lumina artificială și zgomotul sunt poluanții „neglijați” de autorități

Lumina artificială și zgomotul sunt poluanții „neglijați” de autorități

Lumina artificială și zgomotul sunt poluanții „neglijați” de autorități
Foto: Shutterstock
Publicat: 06.08.2023

Lumina artificială și zgomotul fac parte din categoria „poluanților neglijați” care provoacă daune semnificative oamenilor și se pare că pot deveni și cauza unor decese premature, spun unele studii recente.

Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit a cerut ministerelor de resort să depună mai mult efort pentru a combate acești agenți care poluează și care sunt „slab înțeleși și slab reglementați”.

Poluarea fonică le „răpește” britanicilor 130.000 de ani din viață

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, din cauza zgomotului, în fiecare an sunt pierduți, în total, 130.000 de ani sănătoși din viața oamenilor. De asemenea,  40% dintre britanici sunt expuși unui nivel nesănătos de zgomot provocat de trafic, notează The Guardian.

E drept că cercetările cu privire la efectele poluării luminoase asupra sănătății sunt mai puține, dar experții subliniază că aceasta poate tulbura somnul, ceea ce provoacă și consecințe asupra vieții sociale și economice. Se estimează că tulburarea somnului costă statul britanic 34 miliarde de lire sterline anual, poluarea fonică și luminoasă fiind factorii perturbatori. Cert este că datele colectate prin sateliți arată că a crescut poluarea luminoasă de când au fost lansate LED-urile.

„Expunerea poate rezulta într-o povară sanitară colectivă”

„Nu doar că aceștia pot provoca iritabilitate și pot afecta calitatea vieții, dar prin tulburarea somnului și a ritmului cicardian, poluarea fonică și luminoasă pot contribui la boli cardiovasculare și la morți premature. Chiar dacă riscul la nivel individual poate părea redus, expunerea la care sunt supuse milioane de oameni poate rezulta într-o povară sanitară colectivă”, a spus directorul Agenției de Securitate Sanitară.

Studii recente indică faptul că expunerea la lumină artificială poate afecta nivelul glucozei și poate crește riscul de diabet sau de afecțiuni cardiovasculare. De altfel, Asociația Medicilor din Statele Unite ale Americii a avertizat în trecut că LED-urile albe (folosite la luminatul stradal, reclamele luminoase) afectează și mediul, subliniind că ar putea fi înlocuite cu lumini mai calde.

Vă recomandăm să citiți și:

O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament

Un nou vaccin ar putea deține cheia pentru prevenirea sau reducerea impactului bolii Alzheimer

A fost găsită gena care împiedică transferul gripei aviare la om

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase