Feriga „zombi” poate reînvia frunze moarte pentru a hrăni restul plantei

05 02. 2024, 16:00

Iată ceva ce nu ați mai văzut! Feriga „zombi” (Cyathea rojasiana) își reînvie frunzele moarte pentru a hrăni restul plantei. Cum face asta?

Cyathea rojasiana este o specie de ferigă arborescentă găsită în pădurile din vestul Panamei. Într-o nouă descoperire, s-a constatat că feriga „zombi” este capabilă să-și reanimeze propiile frunze moarte, creând rădăcini care apoi extrag azot din sol pentru a hrăni planta mamă.

Când sunt vii, frunzele în vârstă sunt înclinate în jos astfel încât mijlocul frunzei, cunoscut sub numele de rahis, să atingă solul. Pe măsură ce frunza moare, structurile din interiorul rahisului care transportau anterior apă către părțile vii ale frunzei se schimbă și devin rădăcini vii. Aceste noi rădăcini vii se adâncesc în sol și continuă să-i furnizeze substanțe nutritive restului plantei.

Cum arată Feriga „zombi”?

„Aceasta este o schimbare cu adevărat nouă a scopului unui țesut. Și este distinctă de ceea ce știm că fac alte ferigi”, a declarat profesorul James Dalling, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Frunzele ferigii par să fie pur și simplu materie vegetală în descompunere chiar și atunci când are loc procesul de conversie în rădăcină. Echipa crede că acesta este primul caz în care o ferigă își poate reutiliza frunzele pentru a se hrăni în acest mod.

Sursa: YouTube

Motivul pentru care planta ar putea face acest lucru poate fi urmărit în timpul geologic. Planta îi aparține unei descendențe vechi de ferigi arborescente care datează din perioada Jurasică. Se crede că rădăcinile care se dezvoltă din frunzele moarte au evoluat pentru a extrage mai multe substanțe nutritive din solurile vulcanice sărace, scrie IFL Science.

O adaptare specială

Panama este un pod terestru între America de Nord și America de Sud care s-a contopit acum 7 milioane de ani dintr-un arhipelag de insule, iar acele insule sunt rezultatul activității vulcanice din trecut”, a spus Dalling.

„Într-un loc pe care l-am descoperit, un strat de cenușă vulcanică de câțiva metri adâncime arată ca nisipul de pe o plajă. Plantele care cresc acolo sunt diferite de cele pe care le găsim în alte părți ale rezervației forestiere”, a continuat el.

Această ferigă are o creștere foarte lentă și investește multă energie și resurse în creșterea frunzelor. Faptul că aceste plante cresc doar până la aproximativ 2 metri înălțime ajută la asigurarea faptului că atunci când frunzele încep să îmbătrânească și să se încline, acestea ating întotdeauna solul. Iar acest lucru este perfect pentru revenirea lor ca „zombi”.

Studiul a fost publicat în revista Ecology.

Vă recomandăm să citiți și:

Degețelul, degetarul sau degetarița, floarea frumoasă „ce poate învia morții și ucide pe cei vii”

Test de cultură generală. De unde vine 50% din oxigenul de pe Pământ?

Antarctica „înflorește” din cauza temperaturilor tot mai crescute pe timp de vară

Cea mai urât mirositoare floare din lume ar putea dispărea în curând