Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cel mai mare vulcan activ al lumii?

Test de cultură generală. Care este cel mai mare vulcan activ al lumii?

Publicat: 27.11.2023

Cel mai mare vulcan activ din lume este situat în partea central-sudică a insulei Hawaii, statul Hawaii, SUA și face parte din Parcul Național Hawaii Volcanoes.

Care este cel mai mare vulcan activ al lumii? Este vorba, bineînțeles, Mauna Loa.

Unul dintre cele mai mari masive montane singulare din lume, Mauna Loa (cu sensul de „Munte Lung” în hawaiiană) se înalță la 4.169 de metri deasupra nivelului mării și constituie jumătate din suprafața insulei.

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume

Cupola sa are o lungime de 120 km și o lățime de 103 km. Moku’āweoweo, caldera sa de vârf, are o suprafață de aproape 15 kilometri pătrați și o adâncime de 180 de metri, potrivit Britannica.

Adesea acoperit cu zăpadă iarna, Mauna Loa este un vulcan-scut care a erupt de aproximativ treizeci de ori începând cu prima sa erupție bine documentată, în 1843.

Multe dintre erupții sunt limitate

Multe dintre erupțiile sale sunt limitate în cadrul caldeirei Moku’āweoweo; altele sunt erupții de pe flancul inferior, de-a lungul zonelor de fisură din nord-est sau sud-vest.

În timpul erupțiilor din 1935 și 1942, avioanele militare americane au lansat bombe în încercări (parțial reușite) de a devia traseul fluxurilor de lavă care amenințau orașul Hilo. În iunie 1950, o scurgere de 23 de zile dintr-o fisură de 21 km în riftul sud-vestic a distrus un mic sat. Erupții semnificative la vârf au avut loc în 1975, 1984 și 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Adevărul despre misterioasa „piramidă” descoperită în Antarctica

Test de cultură generală. Care e cea mai lungă plajă din lume?

Oamenii „mutilează arborele vieții” de pe Pământ și creează „o gaură uriașă” în evoluție

Test de cultură generală. Cum se numește marea de la granița de nord a Turciei?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase