Home » Natură » Test de cultură generală. Ce lichid poate topi perlele?

Test de cultură generală. Ce lichid poate topi perlele?

Publicat: 16.02.2024

O substanță aflată la îndemână în toate locuințele poate fi inamicul neștiut al perlelor. Ce lichid poate topi perlele?

Ce lichid poate topi perlele? Este vorba despre banalul oțet.

Perlele se topesc în oțet. Oțetul alb obișnuit va dizolva complet un gram de perlă în aproximativ 30 de ore, conform Britannica.

Perla este o concrețiune formată de o moluscă și este compusă din același material (numit și nacru sau sidef) precum cochilia moluștei. Perla este o piatră prețioasă foarte valoroasă. Perlele sunt adesea înșirate în coliere după ce prin centrul fiecărei perle se realizează un mic orificiu, manual sau cu unelte electrice.

Ce lichid poate topi perlele? Din ce sunt făcute acestea?

Perlele se caracterizează prin transluciditatea și luciul lor, precum și prin jocul delicat de culoare de la suprafață, numit orient. Cu cât forma unei perle este mai perfectă (sferică sau în formă de lacrimă) și cu cât luciul său este mai intens, cu atât aceasta este mai valoroasă, potrivit Britannica.

Doar perlele produse de moluștele ale căror cochilii sunt căptușite cu sidef (de exemplu, anumite specii de stridii de apă sărată și scoici de apă dulce) sunt considerate perle cu adevărat fine; perlele provenite de la alte moluște sunt roșiatice sau albicioase, asemănătoare porțelanului sau lipsite de luciul sidefului. Bijutierii se referă adesea la perlele de apă sărată drept perle orientale și la cele produse de moluștele de apă dulce drept perle de apă dulce.

Perlele cu forme neregulate sunt numite… ?

Principalul component al nacrului care alcătuiește perla este aragonitul (CaCO3). Nacrul mai conține o mică cantitate de conchiolină, o substanță organică de tipul unui corn (albuminoid) care este principalul constituent al cochiliei exterioare a moluștei.

Celulele secretoare de cochilie ale moluștelor se află în mantaua (epiteliul) corpului lor. Atunci când o particulă străină pătrunde în manta, celulele se atașează de particulă și construiesc straturi mai mult sau mai puțin concentrice de sidef în jurul ei. Perlele cu forme neregulate sunt numite perle baroce. Perlele care cresc atașate de cochilie sunt adesea plate pe o parte și sunt numite perle blister.

Vă recomandăm să citiți și:

Analizele ADN au arătat că un pește declarat dispărut de fapt trăiește bine-mersi

Nimeni nu știe cum o specie de broaște reușește să producă o substanță psihedelică

Veste tristă: broaștele sunt pe cale de dispariție

Cuplurile de păsări marine cu personalități similare sunt părinți mai buni

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase