Home » Natură » Cuplurile de păsări marine cu personalități similare sunt părinți mai buni

Cuplurile de păsări marine cu personalități similare sunt părinți mai buni

Publicat: 15.10.2023

Cuplurile de păsări marine cu personalități similare au șanse mai mari de a fi părinți de succes, ceea ce le scade probabilitatea de a-și căuta un alt partener, potrivit unui nou studiu al Universității din Liverpool (Anglia).

Într-o nouă lucrare, cercetătorii au descoperit că cuplurile de pescăruș cu trei degete care erau mai compatibile aveau șanse mai mici de a-și pierde puii, ceea ce este unul dintre puținele lucruri care pot împinge aceste păsări de obicei monogame spre un nou început cu un nou partener.

Studiul este publicat în revista Ethology.

Cum au studiat cercetătorii cuplurile de păsări marine?

Cercetătorii de la Școala de Științe ale Mediului din cadrul Universității din Liverpool au studiat cuplurile de păsări marine sălbatice din Svalbard, în Cercul Arctic, pentru a afla modul în care compatibilitatea personalității este legată de succesul acestora ca părinte și ca cuplu.

Fiecare pasăre a fost supusă unui test de personalitate pentru evaluarea nivelului de îndrăzneală, care a implicat studierea reacției lor la o jucărie din plastic în formă de pinguin albastru. Echipa de cercetare a comparat apoi personalitățile perechilor și le-a analizat alături de succesul lor parental și de șansele de a se despărți.

Oamenii de știință au descoperit că cuplurile cu o diferență mai mare de personalitate aveau șanse mai mari să-și piardă puii și că acest lucru, la rândul său, le-a făcut mai probabil să se despartă, notează Phys.org.

De ce este important ca pescărușii dintr-un cuplu să aibă personalități similare?

Pescărușii cu trei degete se reproduc în condiții foarte dure și un singur părinte nu poate oferi suficientă îngrijire pentru a-și crește puii cu succes, așa că părinții depind unul de celălalt pentru a ajuta la găsirea hranei și pentru a proteja cuibul.

„Descoperirile noastre sugerează că deținerea de personalități similare în cuplu îi ajută pe părinți să prezică și să răspundă la comportamentul celuilalt”, a spus doctoranda Fionnuala McCully, autoarea principală a cercetării.

„Păsările marine părinți își petrec perioade lungi de timp separate atunci când găsesc hrană pe mare și, prin urmare, adesea trebuie să ia decizii fără a avea partenerul lângă ele pentru a se consulta. Dacă tu și partenerul tău aveți personalități similare, ați putea lua, de asemenea, decizii similare. Ce ar face partenerul meu în această situație? Ușor, același lucru pe care l-aș face și eu. Și când partenerul tău este mai previzibil, îți este mai ușor să faci alegeri în cunoștință de cauză care să vă avantajeze pe amândoi”, continuă cercetătoarea.

Cuplurile de păsări marine se bazează, la fel ca oamenii, pe compatibilitate

„Relațiile umane prosperă pe baza compatibilității, iar viața noastră este mai ușoară atunci când putem prezice cum ar putea reacționa partenerul nostru în circumstanțe dificile. Această cercetare sugerează că relațiile animalelor ar putea avea nevoie de exact același lucru”, a mai spus ea.

Păsările marine precum pescărușul cu trei degete trăiesc o perioadă surprinzător de lungă, de multe ori peste 30 de ani sau chiar mai mult. De obicei, acestea își păstrează același partener pentru cea mai mare parte a vieții, deoarece găsirea unuia nou necesită timp și energie. Când se despart, acest lucru trebuie să fie din motive întemeiate, cum ar fi pierderea unui pui.

În ciuda faptului că este cea mai răspândită specie de pescăruși din lume, numărul de pescăruși cu trei degete este în scădere dramatică la nivel mondial din cauza unei combinații de schimbări climatice și alte activități umane (cum ar fi pescuitul excesiv), care face mai grea creșterea puilor până la vârsta adultă. Fără modificări ale comportamentului uman, niciun nivel de compatibilitate a personalității nu va fi suficient pentru a pregăti pescărușii pentru provocările cu care se vor confrunta în viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

176 de specii de păsări își fac cuiburi din materiale create de om

Șerpii de mare au evoluat pentru a vedea culori din nou

Test de cultură generală. Care e diferența dintre caracatițe și calamari?

Care sunt cele mai rapide păsări înotătoare? Secretul stă în aripi!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase