Home » Natură » Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023

Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023

Publicat: 07.02.2024

Criza climatică a transformat seceta care a lovit pădurea tropicală amazoniană în 2023 într-un eveniment devastator, potrivit unui studiu recent.

Seceta a atins nivelul maxim „excepțional” pe scara oamenilor de știință, iar fără emisiile de încălzire a planetei provenite din arderea petrolului, a gazelor și a cărbunelui, aceasta ar fi fost mult mai puțin extremă, a constatat analiza.

De asemenea, aceeași analiză a arătat că încălzirea globală a făcut ca probabilitatea de apariție a secetei să fie de 30 de ori mai mare. Revenirea fenomenului climatic natural El Niño este asociată cu condiții mai secetoase, dar a jucat doar un rol mic, potrivit The Guardian.

Seceta din Amazon, fenomen îngrijorător

Criza climatică amplifică fenomenele meteorologice extreme de pe întreaga planetă, dar seceta extremă din Amazon este un exemplu îngrijorător, deoarece se crede că pădurea tropicală este deja aproape de punctul de trecere spre o stare mai uscată. Acest lucru ar duce la o dispariție în masă a copacilor din cel mai important depozit de carbon de pe uscat din lume, ceea ce ar duce la eliberarea unor cantități mari de CO2 și la creșterea temperaturilor globale.

Milioane de oameni din Amazonia au fost afectați de secetă, unele râuri având cel mai scăzut nivel de peste un secol. În paralel, existat penurii de apă potabilă, recolte nereușite și întreruperi de energie electrică, deoarece centralele hidroelectrice au secat. Fenomenul a agravat, de asemenea, incendiile de pădure, iar temperaturile ridicate ale apei au fost legate de o mortalitate în masă a viețuitoarelor de pe râu, inclusiv de moartea a peste 150 de delfini roz de râu, pe cale de dispariție, într-o singură săptămână.

O secetă similară s-ar putea instala la fiecare 13 ani

„Amazonul ar putea ajuta sau împiedica lupta noastră împotriva schimbărilor climatice. Dacă protejăm pădurea, aceasta va continua să acționeze ca cel mai mare rezervor de carbon terestru din lume. Dar dacă permitem ca emisiile provocate de om și defrișările să o împingă dincolo de punctul de inflexiune, aceasta va elibera cantități mari de CO2. Trebuie să protejăm pădurea tropicală și să ne îndepărtăm de combustibilii fosili cât mai repede posibil”, a declarat Regina Rodrigues, profesor la Universitatea Federală din Santa Catarina (Brazilia) și parte a echipei World Weather Attribution, care a realizat analiza.

Potrivit estimărilor analizei, seceta extremă din 2023 ar fi fost așteptată o dată la 50 de ani în climatul actual. Dar dacă încălzirea globală ajunge la 2C, o astfel de secetă severă ar fi așteptată la fiecare 13 ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Seceta record din pădurea amazoniană, cauzată de schimbările climatice

Canalul Panama, afectat de cea mai mare secetă din ultimii 70 de ani

În Indonezia, seceta este atât de gravă încât se sapă în albia unui râu uscat

„O bucată din Paradis”. Cum a scos seceta la iveală un canion spectaculos?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase