Home » Natură » Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu

Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu

Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.02.2024

Circulația Oceanului Atlantic se îndreaptă spre un punct de inflexiune, fapt ce reprezintă „o veste proastă pentru sistemul climatic și pentru omenire”, potrivit unui studiu.

Oamenii de știință care au realizat cercetarea s-au declarat șocați de viteza prognozată a colapsului odată ce punctul va fi atins, deși au precizat că încă nu se poate prezice cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Utilizând modele computerizate și date din trecut, cercetătorii au dezvoltat un indicator de avertizare timpurie pentru prăbușirea Circulației Meridionale de Răsturnare a Atlanticului (AMOC), un vast sistem de curenți oceanici, componentă cheie în reglarea climei globale.

AMOC nu s-a mai schimbat de peste 10.000 de ani

Aceștia au descoperit că AMOC este deja pe cale să se schimbe brusc, ceea ce nu s-a mai întâmplat de peste 10.000 de ani și ar avea implicații grave pentru mari părți ale lumii.

AMOC, care cuprinde o parte din Curentul Golfului și alți curenți puternici, este o bandă transportoare marină care transportă căldura, carbonul și nutrienții de la tropice spre Cercul Polar, unde se răcește și se scufundă în adâncul oceanului. Această agitație ajută la distribuirea energiei în jurul Pământului și modulează impactul încălzirii globale provocate de om.

„O veste proastă pentru sistemul climatic și pentru omenire”

Dar sistemul este erodat de topirea mai rapidă decât se aștepta a ghețarilor din Groenlanda și a ghețarilor arctici, care varsă apă dulce în mare și împiedică scufundarea apei mai sărate și mai calde din sud.

AMOC a scăzut cu 15% din 1950 și se află în cea mai slabă stare din ultimul mileniu, potrivit unor cercetări anterioare care au dus la speculații privind apropierea unui colaps.

Până acum nu a existat un consens cu privire la cât de grav va fi acesta. Un studiu de anul trecut, bazat pe modificările temperaturilor de la suprafața mării, a sugerat că punctul de inflexiune ar putea avea loc între 2025 și 2095. Cu toate acestea, Met Office din Marea Britanie a declarat că schimbările mari și rapide ale AMOC sunt „foarte puțin probabile” în secolul XXI.

Noua lucrare, publicată în revista Science Advances, a deschis un nou drum prin căutarea unor semne de avertizare în nivelurile de salinitate la limita sudică a Oceanului Atlantic, între Cape Town și Buenos Aires. Simulând schimbările pe o perioadă de 2.000 de ani pe modele computerizate ale climei globale, a constatat că o scădere lentă poate duce la o prăbușire bruscă în mai puțin de 100 de ani, cu consecințe dezastruoase.

„Va fi devastator”

Potrivit documentului, rezultatele au oferit „un răspuns clar” cu privire la posibilitatea unei astfel de schimbări bruște.

De asemenea, a cartografiat unele dintre consecințele prăbușirii AMOC. Nivelul mării în Atlantic ar crește cu un metru în unele regiuni, inundând multe orașe de coastă. Sezoanele umede și uscate din Amazon s-ar inversa, ceea ce ar putea împinge pădurea tropicală deja slăbită dincolo de propriul punct de inflexiune. Temperaturile din întreaga lume ar fluctua mult mai neregulat. Emisfera sudică ar deveni mai caldă. Europa s-ar răci drastic și ar avea mai puține precipitații. Deși acest lucru ar putea părea atrăgător în comparație cu tendința actuală de încălzire, schimbările ar lovi de 10 ori mai repede decât în prezent, făcând adaptarea aproape imposibilă.

„Ceea ce ne-a surprins a fost chiar viteza de producere”, a declarat autorul principal al lucrării, René van Westen, de la Universitatea din Utrecht. „Va fi devastator”.

El a spus că nu există încă suficiente date pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla în următorul an sau în secolul următor, dar atunci când se va întâmpla, schimbările sunt ireversibile la scara timpului uman, scrie The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Focile mor în masă în sudul Atlanticului

O practică rară, dar reală, din Atlanticul de Nord

Un american a încercat să traverseze Oceanul Atlantic cu „o roată de hamster”

Dezastru climatic: Sistemul de curenți din Atlantic s-ar putea prăbuși în 2025

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase