Home » Natură » Schimbările climatice perturbă debitul sezonier al râurilor

Schimbările climatice perturbă debitul sezonier al râurilor

Publicat: 19.03.2024

Potrivit unui studiu, schimbările climatice perturbă curgerea sezonieră a râurilor din latitudinile nordice îndepărtate ale Americii, Rusiei și Europei și reprezintă o amenințare la adresa securității apei și a ecosistemelor.

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea din Leeds a analizat datele istorice de la stațiile de măsurare a râurilor din întreaga lume și a constatat că 21% dintre acestea au prezentat modificări semnificative în ceea ce privește creșterea și scăderea sezonieră a nivelului apei.

Studiul a utilizat reconstrucții bazate pe date și simulări de ultimă generație pentru a arăta că, în prezent, este mult mai puțin probabil ca debitul râurilor să varieze în funcție de anotimpuri la latitudini de peste 50° N decât în trecut, iar acest lucru ar putea fi direct legat de schimbările climatice cauzate de activitatea umană.

Până în prezent, dovezile care sugerează că schimbările climatice au avut un impact asupra sezonalității debitelor râurilor au fost limitate la studii locale sau nu au luat în considerare în mod explicit impactul schimbărilor climatice provocate de oameni.

În acest studiu, echipa a folosit măsurători medii lunare ale debitului râurilor de la 10 120 de stații de măsurare din 1965 până în 2014.

Pentru prima dată, ei au reușit să excludă intervențiile umane directe, cum ar fi gestionarea rezervoarelor sau extracția apei, pentru a arăta că reducerea generalizată a sezonalității debitelor râurilor a fost determinată de schimbările climatice.

Impactul uman asupra debitului râurilor

Rezultatele cercetării, care a fost finanțată de Universitatea din Leeds și de Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din China, sunt publicate în revista Science.

,,Cercetarea noastră arată că temperaturile în creștere ale aerului modifică în mod fundamental modelele naturale ale fluxului fluvial”, a explicat autorul principal, Hong Wang, cercetător doctorand la Universitatea din Leeds și la Universitatea de Sud de Știință și Tehnologie din China.

,,Aspectul îngrijorător al acestei schimbări este slăbirea observată a sezonalității debitelor fluviale și faptul că aceasta este o consecință directă a emisiilor istorice provocate de om. Acest lucru semnalează o diminuare susținută și considerabilă a sezonalității debitului fluvial dacă temperaturile aerului continuă să crească.”

Activitățile umane modifică modelele de curgere a râurilor din întreaga lume, atât în mod direct, prin reglementări ale debitului, cum ar fi rezervoarele, cât și indirect, prin schimbarea utilizării terenurilor și impactul schimbărilor climatice asupra temperaturii aerului, precipitațiilor, umidității solului și topirii zăpezii.

Peste două treimi din râurile lumii au fost deja modificate de oameni, chiar și fără a lua în considerare impactul indirect al creșterii gazelor cu efect de seră și al aerosolilor.

O amenințare la adresa securității apei și a ecosistemelor

Caracterul sezonier al debitului râurilor joacă un rol esențial în ciclul previzibil al inundațiilor și secetelor. O slăbire a acestor vârfuri și depresiuni poate amenința securitatea apei și biodiversitatea apei dulci. De exemplu, o parte substanțială din apa de topire timpurie rezultată din epuizarea stratului de zăpadă ar putea să se scurgă rapid în oceane și, prin urmare, să nu fie disponibilă pentru consumul uman.

În nordul Americii de Nord, cercetătorii au constatat că 40% din cele 119 stații observate au prezentat o scădere semnificativă a sezonalității debitelor râurilor. Rezultate similare au fost observate și în Siberia de Sud, 32% dintre stații prezentând o scădere semnificativă.

În Europa s-a înregistrat un model comparabil, 19% dintre stațiile de măsurare a râurilor înregistrând o scădere semnificativă, în special în Europa de Nord, în vestul Rusiei și în Alpii europeni.

Cercetarea concluzionează că este necesar să se accelereze eforturile de adaptare la schimbările climatice pentru a proteja ecosistemele de apă dulce prin gestionarea debitelor pentru a încerca să recreeze unele dintre sistemele și procesele naturale care se pierd, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un avion a aterizat din greșeală pe un râu înghețat din Rusia

Oamenii de știință au descoperit „un râu uimitor de stele” care curge prin spațiul intergalactic

Egiptenii antici erau îngropați cu broaște mumificate în urmă cu 3.000 de ani

Urșii polari mor de foame pe măsură ce gheața se topește din cauza schimbărilor climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase