Home » Istorie » Egiptenii antici erau îngropați cu broaște mumificate în urmă cu 3.000 de ani

Egiptenii antici erau îngropați cu broaște mumificate în urmă cu 3.000 de ani

Publicat: 11.12.2023

Egiptenii antici aveau tot felul de idei care ar părea ciudate în era modernă. Unul dintre aceste aspecte inedite este reprezentat de broaște mumificate găsite în mormintele din Teba.

Este destul de obișnuit ca broaștele să fie mumificate fără intervenție umană, deoarece este suficient să moară într-un loc cald și uscat pentru a ajunge în această stare. Cu toate acestea, în cazul lui Heqet, aceste broaște mumificate au devenit mai atrăgătoare.

Heqet (sau Heqtit sau Hekt) era numele unei zeițe cu cap de broască, considerată a reprezenta fertilitatea. Acest lucru i se datorează faptului că inundațiile anuale, esențiale pentru ciclul delicat al culturilor din Egiptul Antic, ar fi fost asociate cu sosirea broaștelor. Odată cu creșterea nivelului apelor în fluvii precum Nil, Tigru și Eufrat, apăreau și broaștele. Viața pe care apa o dădea semințelor era atribuită broaștelor, și ca rezultat, multe zeități erau reprezentate cu imaginea acestora.

De ce unii egipteni antici erau îngropați alături de broaște mumificate?

O altă zeitate broască, Ptah, se crede că a fost inspirată de ciclul de viață al broaștelor care cresc din ouă în mormoloci și apoi suferă o metamorfozare în broaște. Transformarea lui Ptah, cu cap de broască, se concentra pe a deveni deschizătorul lumii subterane, în calitate de zeu al creației, scrie IFL Science.

Broaștele erau apreciate de egipteni, aceștia purtându-le sub formă de amulete pentru a-și spori fertilitatea. Iar atunci când venea timpul să-și ia adio de la lumea aceasta, broaștele îi însoțeau pe oameni și în lumea de apoi.

„Broaștele erau îngropate alături de cei morți pentru a-i proteja și reînnoi. Adesea, broaștele erau mumificate împreună cu cei decedați ca amulete magice pentru a asigura renașterea”, a scris Dr. Marzouk Al-sayed Aman.

Broaște și crocodili

Un tovarăș util pentru oricine își dorea renaștere, broaștele mumificate ar fi arătat destul de ciudat alături de alte conținuturi mumificate din mormintele Egiptului Antic. La începutul anului 2023, arheologii au descoperit „zece mumii de crocodil, inclusiv cinci corpuri mai mult sau mai puțin complete și cinci capete în diferite stări de conservare și integritate”, au declarat autorii unui studiu.

Motivul exact pentru care cineva ar lua crocodili în lumea de apoi a fost intens dezbătut, dar o teorie spune că egiptenii decedați foloseau corpurile drept ofrande pentru zeițele crocodil, precum Sobek, o modalitate de a le câștiga favoarea în fața acestor periculoase ființe care trăiau în Nil. Unul dintre crocodilii mumificați măsura 3,5 metri.

Vă recomandăm să citiți și:

O tehnică de ultimă generație a dezvăluit adevărata culoare a Marmurelor Elgin

Rezervoarele antice mayașe oferă lecții pentru crizele de apă de astăzi

Mii de structuri antice s-ar putea ascunde sub Amazon

Un studiu confirmă vârsta celor mai vechi amprente umane fosile din America de Nord

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase