Home » Natură » Test de cultură generală. De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume?

Test de cultură generală. De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume?

Publicat: 11.03.2024

Grecii și romanii antici foloseau șofranul ca parfum, iar șofranul este menționat în materialele medicale chinezești din anii 1550. Astăzi, această plantă este utilizată și ca mirodenie în bucătărie și drept colorant pentru haine. De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume?

Șofranul este acum o parte esențială a unor feluri de mâncare din Asia de Est, Orientul Mijlociu și Europa, cum ar fi bouillabaisse-ul francez, paella spaniolă, tajinele marocane și multe altele. Cu toate acestea, șofranul este o mirodenie foarte scumpă.

De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume? Costul său ridicat vine de la modul în care este recoltat. Se utilizează doar o cantitate mică din fiecare floare de șofran, iar toată recoltarea trebuie făcută manual.

De ce este șofranul cel mai scump condiment din lume?

Se crede că șofranul este originar din zona mediteraneană, Asia Mică și Iran, deși Spania, Franța și Italia sunt acum, de asemenea, cultivatori principali ai condimentului. Ceea ce ne vine în minte atunci când auzim „șofran” este, de fapt, doar o mică parte a plantei.

Șofranul (Crocus sativus) este o floare mov. Ceea ce folosim pentru culoarea galbenă distinctivă, mirosul dulce-erbaceu și gustul amar este, de fapt, stigmatul, adică partea polenizatoare de la capătul pistilului roșu, organul sexual feminin al plantei, explică Britannica.

În fiecare floare de șofran există doar trei stigmate

În fiecare floare de șofran există doar trei stigmate. Odată ce stigmatul (și pistilul lor roșu) au fost separate de plantă, acestea sunt uscate pentru a-și păstra culoarea și aroma. Deoarece se folosește o cantitate atât de mică din floare, sunt necesare 75.000 de flori de șofran pentru a produce 454 de grame de condiment de șofran.

Cantitatea mică de șofran per plantă, împreună cu faptul că recoltarea trebuie făcută manual, fac ca șofranul să fie extrem de scump.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce este roz carnea de somon?

Locul surprinzător în care o ciupercă a ales să crească: pe o broască

Test de cultură generală. Ce lichid poate topi perlele?

Gardurile vii din Anglia ar putea înconjura Pământul de zece ori

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase