Home » Natură » Test de cultură generală. De ce este roz carnea de somon?

Test de cultură generală. De ce este roz carnea de somon?

Publicat: 04.03.2024

Iată o întrebare pe gustul tuturor: de ce este roz carnea de somon? Răspunsul este mult mai simplu decât pare.

De ce este roz carnea de somon? Datorită hranei pe care o consumă peștele.

Somonul sălbatic capătă o nuanță roz a cărnii din consumul de astaxantină, un antioxidant găsit în pradă. Astaxantina nu este prezentă în mod natural în hrana dată somonului de crescătorie și trebuie adăugată la aceasta; altfel carnea de somon va fi cenușie în loc de roz, conform Britannica.

Somonii sunt considerați „anadromi”

Somonii sunt considerați „anadromi”, ceea ce înseamnă că trăiesc atât în ape dulci, cât și în ape sărate. Se nasc în ape dulci, unde își petrec câteva luni până la câțiva ani (în funcție de specie) înainte de a se îndrepta către ocean.

Când vine momentul să se reproducă, se întorc în apele dulci. Foarte puține alte specii de pești pot supraviețui în astfel de variații mari de salinitate și ar muri dacă ar trece din apă sărată în apă dulce așa cum fac somonii.

Asta pentru că atunci când peștii de apă sărată sunt expuși la apă dulce, acest lucru poate provoca spargerea celulelor lor. Iar când peștii de apă dulce sunt expuși la apă sărată, acest lucru poate cauza micșorarea celulelor lor, din cauza unui proces cunoscut sub numele de osmoreglare. Dar somonii au unele adaptări fiziologice și comportamentale uimitoare care le permit să supraviețuiască în ambele medii, potrivit WWF.

De ce este roz carnea de somon și ce alte culori interesante au acești pești?

După ce au trăit mulți ani în mare, somonii parcurg o distanță lungă pentru a se întoarce în râul în care s-au născut pentru a depune icre. Există multe teorii despre cum reușesc somonii să facă acest lucru. Unele susțin că somonii folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se ghida, în timp ce altele spun că își folosesc simțul puternic al mirosului pentru a se îndrepta spre casă. Schimbările și pierderile de habitat pot afecta capacitatea somonilor de a se întoarce la râul lor natal pentru reproducere, punând în pericol supraviețuirea generațiilor viitoare.

Somonii pot avea trei culori diferite pe parcursul vieții lor. Somonii roșii juvenili sunt de culoare deschisă și pătați, iar în anii lor adulți în ocean, sunt albastru-argintii. Când vine timpul să se reproducă, corpul adulților devine de un roșu strălucitor, iar capetele lor devin verzi.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care e diferența dintre veninos și otrăvitor?

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase