Home » Natură » Test de cultură generală. Cât de lung este fluviul Amazon?

Test de cultură generală. Cât de lung este fluviul Amazon?

Publicat: 20.03.2024

Amazonul este indiscutabil unul dintre cele mai mari râuri din lume. Dar cât de lung este fluviul Amazon?

Amazonul este cel mai mare râu ca volum, iar bazinul său găzduiește Pădurea Amazoniană, cel mai bogat și mai variat rezervor biologic din lume. Amazonul ar putea fi și cel mai lung râu din lume.

Cei mai mulți oameni de știință cred că râul sud-american are cel puțin 6.400 de kilometri lungime, totuși mai scurt decât Nilul, care este considerat la scară largă cel mai lung râu din lume, având aproximativ 6.650 km. Alții, totuși, au susținut că Amazonul este de fapt mult mai lung.

Ați crede că obținerea unei măsurători definitive ar fi ușor de realizat cu tehnologia modernă. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi foarte dificil.

Cât de lung este fluviul Amazon?

Principala problemă are legătură cu punctele de început și de sfârșit ale Amazonului, elemente destul de fundamentale atunci când se determină lungimea. De secole, sursa Amazonului a fost pusă sub semnul întrebării, conform Britannica.

De fapt, chiar și definiția a ceea ce constituie o sursă a fost dezbătută, deși cei mai mulți oameni de știință sunt de acord că aceasta este cel mai îndepărtat punct de apă cu curgere continuă care poate ajunge la gura râului. Confruntându-se cu complexul sistem hidrografic al Amazonului, din care mare parte se află în zone îndepărtate, exploratorii au propus diferite locații ca fiind sursa, Carhuasanta Creek din Mount Mismi, din sudul Peruului, fiind una dintre cele mai acceptate. (Carhuasanta ajută la formarea râului Lloqueta, o extensie a Apurímacului.)

În ceea ce privește punctul său final, Amazonul are trei ieșiri principale către Oceanul Atlantic: două pe partea nordică a insulei Marajó, din Brazilia, și una la sud de insulă care i se alătură râului Pará. De obicei, oamenii de știință au selectat una dintre ieșirile nordice, deoarece Pará este un estuar al râului Tocantins, care este tehnic separat de Amazon.

Este Amazon cel mai lung râu din lume?

Așadar, cât de lung este fluviul Amazon? Începând de la mijlocul secolului al XX-lea, au existat numeroase încercări de a determina lungimea Amazonului. Unul dintre studiile recente mai notabile a fost realizat de un grup de brazilieni în 2007. Ei au determinat că Apacheta Creek, care este cu 10 km mai lung decât Carhuasanta din apropiere, este de fapt sursa fluviului Amazon.

Pentru gura râului, cercetătorii au ales în mod controversat partea de sud a insulei Marajó, ceea ce a adăugat încă 353 km. În cele din urmă, lungimea totală a râului Amazon a fost găsită a fi de 6.992 km. Îndreptându-și atenția către Nil, cercetătorii au concluzionat că râul african are aproximativ 6.853 km, cu aproximativ 200 km mai mult decât se credea anterior. Cu toate acestea, calculele lor au arătat că Nilul este totuși cu aproximativ 145 km mai scurt decât Amazon, făcându-l pe acesta din urmă cel mai lung râu.

Această veste care a făcut senzație a fost întâmpinată cu scepticism de mulți, mai ales pentru că studiul brazilian nu a fost publicat, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la metodologia cercetătorilor. În plus, alte expediții au propus ulterior surse diferite pentru Amazon. De fapt, singurul lucru care pare cert este că lungimea râului Amazon va continua să fie incertă.

Vă recomandăm să citiți și:

Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a capta carbon

Alimente, sol și apă: Cum s-ar transforma Pământul dacă dispar insectele?

„Nașul microplasticelor” trage un semnal de alarmă: „Nu mai putem continua așa”

Ce insule vor ajunge de nelocuit din cauza schimbărilor climatice?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase