Home » Natură » Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește

Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește

Publicat: 05.07.2024

Oamenii de știință au caracterizat pentru prima dată o modalitate nouă și îngrijorătoare prin care se pot topi straturile mari de gheață.

Cercetarea se concentrează pe modul în care apa de mare relativ caldă poate ajunge la partea inferioară a gheții de la sol, ceea ce poate accelera mișcarea gheții în ocean.

În prezent, acest proces nu este inclus în modelele care prevăd creșterea nivelului mării, astfel încât noile rezultate ar putea oferi o imagine mai exactă a modului în care lumea se va schimba odată cu încălzirea globală și a măsurii în care zonele de coastă vor trebui să se adapteze.

Realizate de oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS), concluziile sunt publicate în revista Nature Geoscience.

„Am identificat posibilitatea unui nou punct de basculare în topirea calotei glaciare din Antarctica”, spune Alex Bradley, cercetător în domeniul dinamicii gheții la BAS și autor principal al noii lucrări.

„Acest lucru înseamnă că proiecțiile noastre privind creșterea nivelului mării ar putea fi semnificativ subestimate”.

Fenomenul poate accelera mișcarea gheții în ocean

Cercetarea se concentrează pe o regiune de sub un strat de gheață numită zona de fundare, care este locul în care gheața de la sol întâlnește marea.

În timp, această gheață terestră se deplasează în oceanul înconjurător și, în cele din urmă, se topește – un proces care are loc în jurul coastelor Antarcticii și Groenlandei și care contribuie major la creșterea nivelului mării.

Noul studiu modelează modul în care apa de mare se poate infiltra între uscat și stratul de gheață care se sprijină pe acesta și modul în care acest lucru afectează topirea localizată a gheții, lubrifiind patul și influențând viteza cu care acesta ar putea aluneca spre mare. Și analizează modul în care acest proces se accelerează odată cu încălzirea apei.

Straturile de gheață par să se micșoreze mai repede decât se aștepta

„Straturile de gheață sunt foarte sensibile la topirea în zonele lor de fundare. Astfel, o schimbare foarte mică a temperaturii oceanului poate provoca o creștere foarte mare a topirii zonei de fundare, ceea ce ar duce la o schimbare foarte mare a fluxului gheții de deasupra acesteia”, spune Bradley, potrivit Phys.org.

Acest lucru se întâmplă deoarece topirea apei calde în zona de fundare a stratului de gheață deschide noi cavități care permit pătrunderea în continuare a apei calde, ceea ce determină o topire mai mare și cavități mai mari, și așa mai departe. Punctul de basculare apare deoarece o creștere mică a temperaturii apei poate avea un impact foarte mare asupra cantității de topire.

Topirea gheții în acest mod, care în prezent nu este luată în considerare în modelele utilizate de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) și alții, ar putea explica de ce straturile de gheață din Antarctica și Groenlanda par să se micșoreze mai repede decât se aștepta, spune Bradley. Includerea rezultatelor noii lucrări în astfel de modele ar putea oferi estimări mai fiabile.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sistem fluvial uriaș de acum 40 de milioane de ani a fost descoperit sub gheața din Antarctica

Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii

Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?

Un ghețar din Antarctica a doborât un record de viteză

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase