Prima pagină Natura

10 lucruri interesante despre serpi

Mihaela Stanescu | 06.08.2010 | ● Vizualizări: 49085
10 lucruri interesante despre serpi     sarpe, serpi, curiozitati, animale, natura, zoologie, crazy zoo + zoom
Galerie foto (6)

Alungit, fara membre, cu corpul acoperit de solzi – cine n-ar recunoaste un sarpe? Nu sunt greu de recunoscut, intr-adevar (desi, uneori, pot fi confundati cu niscaiva soparle fara picioare – exista si asa ceva, inlcusiv la noi in tara). Dincolo de spaima pe care o inspira multora, serpii (grup din care sunt cunoscute, pana in prezent, aproximativ 3.000 de specii) sunt animale cate se poate de interesante, cu caracteristici izbitoare: evolutia lor i-a dus pe o cale neobisnuita, iar adaptarea s-a tradus printr-o anatomie, o fiziologie si un comportament… putin zis surprinzatoare.

1. Celemai multe specii de serpi au un singur plaman - cel drept. Datoritaformei alungite a corpului, s-a ajuns la aceasta solutie… decompromis: un singur plaman functional. Celalalt e absent sau atatde redus (vestigial), incat nu mai are niciun rol inrespiratie.2. Rinichiiserpilor sunt asezati nu unul langa altul, ca la toatevertebratele, ci unul in prelungirea altuia. Cauza? Aceeasi:dezvoltarea corpului "pe lung", in dauna latimii.

3. Serpiinu au picioare, stim. Si totusi… unii serpi au pastrat, in cursulevolutiei, niste rudimente de centura pelviana (oase ale bazinului)si de membre posterioare. La serpii boa si la pitoni, vestigiilepicioarelor din spate sunt inca vizibile, sub forma unor "pinteni"asezati de o parte si de alta a a cloacei.4. Serpiimasculi au doua organe copulatoare - doua hemipenisuri. (Nu, nu lefolosesc pe amandoua deodata, pentru ca femela are o singuracloaca).

5. Serpiinu isi pot inchide ochii, pentru ca nu au pleoape mobile. Ochiisunt acoperiti de membrane transparente, fixe, care sunt, de fapt,solzi modificati, specilizati.

6. Existamulte simboluri asociate sarpelui (multe dintre ele negative); sitotusi, in Occident, serpii sunt si un simbol al medicinei - altamaduirii, asadar. Cum s-a ajuns la asta? Serpii naparlescperiodic; inaintea naparlirii, pielea devine foarte uscata silipsita de luciu, iar ochii se opacifiaza - ce mai, bietul sarpearata ca si mort. Insa, odata lepadata vechea piele, sarpelereapare in lume cu o piele nou-nouta, stralucitoare, ca si cands-ar fi tamaduit in mod miraculos, iar acest comportament a facutca el sa devina un simbol al vindecarii, prin extensie - almedicinei (desi aceasta nu te vindeca intotdeauna, dinpacate).

7. Nuexista serpi vegetarieni; toti consuma hrana de origine animala:mananca mamifere (mai mari ori mai mici, de la soareci pana laantilope, in functie de cat de mare e sarpele cu pricina), pasari,reptile, amfibieni, pesti, moluste, insecte sau oua. Unii dintre eisunt foarte specializati: cobra regala din Asia si bandy-bandy dinAustralia se hranesc cu alti serpi; unii "mancatori de moluste" dinsubfamilia Pereatine au mai multi dinti pe partea dreapta a guriidecat pe cea stanga, deoarece melcii cu care se hranesc au cochiliadextra, adica incolacita de la stanga spre dreapta - un exemplu deco-evolutie dintre cele mai interesante.8.
Serpii nu isi mesteca hrana si nici nu rupbucati din ea, ci o inghit intreaga. Pot face asta deoarece au oadaptare speciala la nivelul maxilarelor - cel doua jumatati alefalcii inferioare sunt unite printr-un ligament extrem de elastic,ceea ce le permite sa caste o gura enorma si sa inghita prazi cudiametrul mult mai mare decat diametrul lor (al serpilor).9. Procesulde digestie consuma atat de multa energie, incat sarpele care-simistuie hrana e amortit si greoi, aproape imobil. Un sarpe deranjatin timpul acestei activitati va regurgita adesea prada abiainghitita, pentru a scapa cu viata. Dar aceasta digestie este sifoarte eficienta, serpii mistuind aproape in intregime corpulprazii - inclusiv oasele; fac exceptie formatiuni cheratinoase caparul si ghearele, care sunt eliminate.

10. InIndia exista un festival dedicat serpilor, celebrat de hindusi. (Dealtfel, tot acolo exista temple dedicate cobrelor.) In timpulacestei sarbatori, oamenii aduc serpilor ofrande - lapte sibijuterii de argint -, pentru ca acestia sa-i apere de rau.

*

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti!