Prima pagină Natura

Oameni salvati de animale – zoo-altruismul

09.17.2010 | ● Vizualizări: 4133
Oameni salvati de animale – zoo-altruismul     no tags + zoom
Galerie foto (7)

La gradina zoologica Brookfield, din apropiere de Chicago, SUA, intr-o zi din vara anului 1996, un baietel de trei ani a cazut peste parapetul de beton al incintei care adapostea grupul de gorile si a ramas nemiscat la poalele zidului.

Binti Jua, gorila protectoare a copiilor

Una dintre masivele primate - o femela in varsta de 8 ani, penume Binti Jua - s-a apropiat, l-a ridicat si, ferindu-l deapropierea curioasa a celorlalte gorile, l-a dus in apropierea uneiporti de acces si l-a tinut langa ea timp de cateva minute bune,pana cand ingrijitorii au patruns in incinta si l-au luat cuei.Filmate de un amator, imaginile maimutei uriase tinand inbrate puiul de om, pana la sosirea ajutoarelor, au fostprivite de sute de mii de oameni, care s-au intrebat - pentru acata oara? - cat de frecvente sunt aceste comportamente, pe carepunctul de vedere antropocentric la incadreaza in categoria"altruism", desi, la origine, acest concept era destinat sa descriecomportamentul de ajutorarare a semenilor - membri ai aceleiasispecii.

Gorila Binti Jua si primul ei pui

Alaturi de vasta colectie de povesti de groaza despre atacurileunor animale feroce asupra fiintelor umane, sta colectia - la felde impresionanta - de relatari ale unorcazuri in care animalele s-au repezit in ajutorul oamenilor,salvandu-i de mutilare sau moarte.

Delfinul, prietenul omului

Un mit stravechi - istorisit de Herodot - povesteste despremiraculoasa salvare a lui Arion, un vestitcantaret din lira care, rapit de pirati si amenintat cu moartea,s-a aruncat in mare, fiind dus la tarm de un delfin.Interesul prietenesc al delfinilor fata de oameni sisalvarea acestora din urma de catre extraordinarelecetacee e subiectul multor povesti actuale, nu toateverosimile.

Pe ici-pe colo, insa, se mai iveste si cate una ce pareindeajuns de documentata pentru a parea veridica si care, preluatade la o publicatie la alta, face inconjurul lumii.

In vara anului trecut, o tanara chinezoaica in varsta de 26 deani, Yang Yun, participa la o competiei de scufundarilibere (fara nici un fel de echipament) intr-un bazinadanc de 6 metri, plin cu apa foarte rece - la o temperaturaechivalenta celei din apele oceanului arctic. Actiunea se petreceala Polar Land, un parc zoologic cu specific arctic, in orasulHarbin, din nord-estul Chinei. Participantii la competitia faceauscufundari in tovarasia unor delfini beluga care, spre deosebire deoameni, sunt bine adaptati temperaturilor polare. Pentru oameni,scufundarile in apa foarte rece sunt incercari grele, care forteazaoragnismul sa se adaptaze dincolo de limitele sale firesti.

Yang Yun a platit pretul indraznelii sale: la un moment dat,picioarele i-au fost paralizate de carcei. A inceput sa se duca lafund si ar fi murit inecata, daca unul dintre delfiniibeluga n-ar fi apucat-o de glezna, impingand-o pur si simplu lasuprafata apei si salvandu-i astfel viata.

Daca in apropierea delfinilor oamenii ajung mai rar, in schimb,cainii le sunt mult mai des prin preajma. Astazi existacaini special antrenati pentru a-i insoti pe nevazatori, pentru arecunoaste simptomele unui atac de panica si a reactionacorespunzator sau chiar caini dresati pentru a afectua apeluri deurgenta atunci cand stapanul are, de pilda, o criza deepilepsie. Sunt exemple care spun mult despre mareacapacitate de invatare a acestor animale.

Insa e si mai impresionant cand ajutorul vine din partea unoranimale neantrenate, pur si simplu ca o expresie a dorintei de aajuta un om aflat intr-o situatie dificila.

Eroi cu patru labe

In general, animalele de orice fel isi dau seama cand leameninta un pericol si au reactii instinctuale de aparare. Dar, casa sesizeze ca un individ din alta specie - in speta, un om - e inprimejdie, sa evaluze situatia si sa gaseasca o solutie potrivita,chiar cu riscul de a fi ranite ale insele - pentru asa ceva enevoie de un grad inalt de dezvoltare cerebrala - de inteligenta,daca vreti. Nu intamplator, animalele care sar in ajutoruloamenilor fac parte din specii de mamifere evoluate: cainii,pisicile, delfinii, maimutele antropoide…

Iata, in final, inca doua exemple - care au ca eroi cele maiobisnuite animale de casa - care arata in ce masura seleaga animalele de oameni si ce sunt in stare sa faca pentru a leveni in ajutor.Astfel, o pisica a devenit celebra dupa ce si-a aparatstapanul - care, din cauza unor probleme ale coloanei vertebrale,isi petrecea mult timp in scaunul cu rotile - de un talharaparut din senin si care a incercat sa-i fure laptopul. S-aintamplat in SUA, eroul intamplarii fiind Unshkins, motanul luiPeter Choyce (victima atacului). Cand agresorul l-a pocnit peChoyce peste fata si i-a smuls calculatorul, s-a trezit, la randulsau, "pocnit' peste fata de labele motanului inversunat, care l-azgariat zdravan, umplandu-l de sange si facandu-l sa bata inretragere.

Desi laptopul s-a stricat in timpul scurtei incaierari, faptavitejeasca a lui Unshkins n-a ramas neapreciata, iar exemplul saude devotament a strans si mai mult legaturile dintre el si stapanulsau.

Cateodata, animalele isi risca viata pentru a o salva pe cea a"membrilor umani" ai haitei, cum ii considera ei. Caineledin videoclipul de mai jos, prins intr-un incendiu, nici nu s-agandit sa fuga inainte de a-l salva pe baietelul de 4 ani alfamiliei. Micul Ivan Saul dormea adanc atunci cand casa afost cuprinsa de flacari si ar fi pierit cu siguranta daca n-ar fifost desteptat din somn de latratul insistent al cainelui Rosco.Baietelul a reusit sa iasa din casa nevatamat, in schimb caineles-a ales cu arsuri pe 30% din suprafata corpului, pana sa fiesalvat de pompieri si dus la spital. Cu ingrijiri atente, asupravietuit. Intamplarea s-a petrecut in Mexic, in vara anuluitrecut, la numai doua saptamani dupa ce cainele isi facuse aparitiain gospodaria cu pricina…

Cunoasteti si voi intamplari adevarate cu animale-eroine?Povestiti-le in comentarii!