Prima pagină Sporturi

Ride BMX, Ride!

Redactia Descopera.ro | 06.20.2007 | ● Vizualizări: 154
Ride BMX, Ride!     Ride BMX, Ride! + zoom
Galerie foto (1)

La mai bine de 500 de ani de cand Leonardo da Vinci a schitat-o si la aproape 150 de cand Ernest Michaux a construit-o, niste fanatici vor sa distruga bicicleta dand cu ea de pamant e drept, dupa ce, in prealabil, si-au luat avant de pe o rampa.

MX este acronimul pentru Bicycle Motocross si a fost inventat in California, la inceputul anilor ‘70, de cativa tineri plictisiti doar sa se plim­be cu bicicleta, cand puteau face cu ea – inclusiv in cadru organizat (National Bicycle League) – o multime de alte lucruri, de la acrobatiile marun­te pe o roata, la complicatele salturi in aer care urmeaza escaladarii rampelor, platformelor sau trambu­li­nelor natu­ra­le ori artificiale. Cum o bicicleta obis­nui­ta, de agrement, nu era in stare sa suporte toate aceste socuri brutale, velocipedele moderne au declansat cursa inarmarilor. Ele si-au modificat dramatic toate componen­tele, incepand cu rotile de 20 de inci si terminand cu saua, ghidonul, lantul sau pinioanele. Caracteristicile gene­rale autoimpuse sunt soliditatea si versatilitatea, una dintre consecinte fiind folosirea unor materiale noi, care sa spo­reasca rezistenta bicicletei dar sa nu-i creasca semnificativ greutatea. De aici si utilizarea unor aliaje sofisticate, intalnite la fabricarea navetelor spatiale. Incepatorilor li se recomanda biciclete pentru freestyle – marci precum Haro, Wethepeople, Schwinn, Gary Fischer, Felt, Dragonfly sau GT, care, in functie de dotari, costa intre 150 si 500 USD. In cadrul concursurilor profesioniste, exceptand stilul race (unde conteaza timpul in care este strabatut circuitul de rampe), se puncteaza inaltimea, durata, acuratetea si numarul saltu­rilor, ca si al rotatiilor in cadrul fiecarui salt, elementele de prindere si des­prindere, precum si aterizarea.

Foto: Red Bull

FACTS


Stiluri

Dirt. Se folosesc rampe si platforme din pamant, inclusiv combinatii de cate doua, despartite de un spatiu neutru de pana la 10 metri. Street/Park. Scarile, bordurile, bancile si orice alta minitram­bu­lina de pe strazi sau din parcuri constituie spatii predilecte de manifestare. Vert. Rampele sunt din metal sau plastic si au, in plus, un perete vertical. Flatland. Se lucreaza pe teren plat, preferandu-se rotiri in jurul axei pe o singura roata. Race. Se utilizeaza un circuit de rampe pe care concureaza pana la 8 bikeri.

Tag-uri: BMX | biciclete