Home » Știință » Experiment inedit al oamenior de ştiinţă: un şoricel a băut şampanie de 3 ori pe săptămână. Ce s-a întâmplat după 6 săptămâni

Experiment inedit al oamenior de ştiinţă: un şoricel a băut şampanie de 3 ori pe săptămână. Ce s-a întâmplat după 6 săptămâni

Publicat: 11.11.2015
Un nou studiu a demonstrat că acizii fenolici, care se află şi în şampanie, pot avea efecte benefice, împiedicând degenerarea sistemului nervos ca urmare a îmbătrânirii.

Studiul, efectuat de Universitatea Reading, din Berkshire (Marea Britanie), pe parcursul a 6 săptămâni, a fost realizat pe şoareci cărora le-a fost dat câte un supliment de şampanie, de trei ori pe săptămână. În acelaşi timp, unui alt grup de şoareci (numit de cercetători grup de control) le-a fost dat doar un supliment de alcool, altceva decât şampanie .

Rozătoarele ce au consumat suplimentul de şampanie au prezentat îmbunătăţiri ale memoriei spaţiale în comparaţie cu şoarecii din grupul de control. Efectul benign se datorează prezenţei acizilor fenolici, o clasă de antioxidanţi care a fost cercetată pentru capacitatea ei de a proteja organismele împotriva bolilor ce au drept efect îmbătrânirea.

„Consumul de şampanie poate preveni Alzheimerul”, este concluzia autorilor studiului.

Nu trebuie să ne imaginăm că şampania este, însă, „elixirul” minţii sănătoase. Acizii fenolici se găsesc în cantităţi semnificative şi în cafea, ceai, struguri, afine, kiwi, prune, cireşe, citrice, vin roşu, porumb, grâu, şi multe alte alimente. O cantitate semnificativă de acid fenolic este de asemenea prezent în urina umană.

Investigaţia a descoperit că acizii fenolici afectează în mod direct hipocampusul, partea creierului responsabilă de formarea amintirilor noi. Deşi rezultatul este unul important, aceleaşi substanţe nu pot avea acelaşi efect şi asupra oamenilor.

„În viitorul apropiat, vom fi în căutarea unor astfel de rezultate şi în raport cu omul. Acest lucru a fost realizat cu succes cu ajutorul alimentelor bogate în polifenoli, cum ar fi afinele şi cacao, noi considerăm că aceste produse vor avea rezultatele similare şi pentru om, inclusiv consumul moderat de şampanie”, a declarat David Vauzour, unul dintre autorii studiului.

Sursa: IFL Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase