Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi ”cartilaje în formă de ureche”. ”Este un avans important” – FOTO+VIDEO

Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi ”cartilaje în formă de ureche”. ”Este un avans important” – FOTO+VIDEO

Publicat: 17.02.2016
Cercetătorii au găsit o modalitate de a imprima implanturi musculare la scară umană, cartilagii şi oase. Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature Biotechnology.
Deşi realizarea este impresionantă, aceasta este o surpriză. Domeniul ingineriei tisulare genera în mod constant predicţii tehnologice futuriste. Acum, însă, Institutul Naţional de Sănătate din SUA urmăreşte o idee nouă: „ţesutul pe un cip”. Acest program va anticipa modul în care celulele umane răspund la diferite medicamente. Alţi oameni de ştiinţă lucrează cu bioimprimante 3D pentru a ”imprima” piele nouă pentru victimele arsurilor.
 
Noul sistem integrat de imprimare a ţesuturilor şi organelor (ITOP) este încă în dezvoltare. El este similar cu imprimanta cu jet de cerneală pe care o folosim zinic, cu excepţia faptului că în loc de cerneală colorată, aceasta elimină schele biodegradabile şi hidrogel umplut cu celulele vii. Schelele oferă o integritate structurală pentru părţile corpului şi ajută ca transplantul să supravieţuiască. În timp ce gelul permeabil asigură faptul că oxigenul şi nutrienţii vor putea intra. Ca rezultat, ţesutul imprimat poate creşte în condiţii de siguranţă şi chiar forma vase sanguine noi.
 
Sursa foto: Wake Forest Institute For Regenerative Medicine
 
Cercetătorii au imprimat maxilare, bucăţi de muşchi şi „cartilaje în formă de ureche”. Apoi au implantat aceste piese la rozătoare, unde au înregistrat rezultate pozitive.
 
„Această imprimare a ţesuturilor şi organelor este un avans important în încercarea noastră de a face transplant de ţesut la anumiţi pacienţi. Se poate fabrica, astfel, ţesuturi de orice formă, la scară umană. Această tehnologie ar putea fi folosită pentru a imprima structuri vii, ţesuturi şi organe pentru implantare chirurgicală”, a declarat autorul principal Anthony Atala de la Institutul Wake Forest de Medicină Regenerativă.
 
 
Oamenii de ştiinţă afirmă cu certitudine că într-o zi medicii ar putea fi capabili să imprime noi părţi ale corpului şi să le personalizeze pentru pacienţii ale căror oase, muşchi şi cartilaje lipsesc sau sunt rupte. Dar pentru moment, mai există încă cercetări de efectuat, maxilarele şi urechile ITOP nu au fost testate la om. 
 
Sursa: Mentalfloss
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase