Home » Știință » Specialiştii în neuroştiinţe au descoperit secretul fericirii

Specialiştii în neuroştiinţe au descoperit secretul fericirii

Specialiştii în neuroştiinţe au descoperit secretul fericirii
Publicat: 19.05.2016
Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: “căutare”.

Jaak Pankseep, cercetător în neuroştiinţe la Washington State University, a efectuat diverse studii pentru a explora comportamentul uman legat de crearea şi perceperea plăcerii şi susţine că tocmai drumul spre fericire, şi nu ajungerea la destinaţie, este ceea face oamenii fericiţi, scrie CSID.

În urma unui studiu, iniţial desfăşurat pe cobai şi apoi pe oameni, a descoperit că oamenii pot fi la fel de excitaţi de ideea de recompense intangibile cât sunt de cele tangibile.

Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: “căutare”. Ceea ce activează acest mecanism de “căutare” este neurotransmităţorul dopamină, hormon asociat şi mecanismului de recompensă. Cercetătorul susţine că îndeplinirea dorinţelor ar putea să nu ne facă neapărat mai fericiţi pe termen lung.

Într-o conferinţă TEDx, acesta a subliniat şapte emoţii principale: joaca, panica, grija, plăcerea, frica, furia şi căutarea. Ultima dintre ele – căutarea – pare a guverna fericirea. Panksepp susţine că dopamina este asociată cu instinctul de căutare şi cu cât explorăm mai mult şi căutăm noi informaţii creierul nostru eliberează dopamină, activând mecanismul de recompense.

Studii anterioare referitoare la fericire au arătat că nu puterea sau bunăstarea fac oamenii fericiţi, ci căutarea şi păstrarea unor relaţii de calitate, conform CSID.

Un cercetător de la Harvard este cel care a respins ideea potrivit căreia banii, faima şi succesul conduc la o viaţă fericită şi a susţinut că relaţiile puternice sunt cele care îi fac pe oameni fericiţi şi sănătoşi.

Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, este al patrulea coordonator al Studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor. Acesta ar putea fi cel mai lung studiu efectuat vreodată despre viaţa adulţilor. Timp de 75 de ani, a urmărit vieţile a 724 de bărbaţi.

Concluzia la care a ajuns este următoarea: „Ce învăţături reies din zecile de mii de pagini de informaţii pe care le-am produs despre aceste vieţi? Învăţămintele nu-s despre bogăţie, faimă sau muncă din greu. Cel mai clar mesaj al acestui studiu, lung de 75 de ani, este acesta: relaţiile bune ne menţin mai fericiţi şi mai sănătoşi. Punct”.

„Legăturile sociale ne fac bine şi singurătatea ucide. Se pare că oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiţi, mai sănătoşi şi trăiesc mai mult decât cei cu legături mai slabe”, subliniază Waldinger.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase