Home » Știință » Cinci lucruri surprinzătoare despre congelarea ovulelor

Cinci lucruri surprinzătoare despre congelarea ovulelor

Publicat: 21.06.2016
Cinci lucruri surprinzătoare despre congelarea ovulelor
Un oraş din Japonia a anunţat că va plăti peste 850 de mii de dolari pentru finanţarea unui program de îngheţare a ovulelor.

Programul îşi propune creşterea ratei de natalitate din Japonia. Femeile care vor apela la serviciu vor plăti doar 20% din costul total al programului care variază între 4.800 şi 5.700 de dolari.

Îngheţarea ovulelor este procesul de extragere a celulelor ovulare din interiorul ovarelor femeii şi păstrarea acestora pentru utilizări ulterioare. Îngheţarea ovulelor este considerată una dintre metodele prin care femeile vor putea procrea la vârste înaintate.

Îngheţarea ovulelor nu este o metodă recomandată pentru femeile care doresc să amâne o sarcină

Conform Societăţii Americane pentru medicina reproducerii (ASRM), nu este recomandată congelarea ovulelor pentru a  amâna o sarcină, deoarece studiile nu au luat în calcul siguranţa, eficacitatea, riscul emoţional şi etic al acestui procedeu. De asemenea, ASRM nu recomandă congelarea ovulelor în cazul femeilor cu cancer, spre exemplu, care ar putea rămâne infertile pe parcursul chimioterapiei.

Sunt foarte puţine cazurile în care femeile care şi-au congelat ovulele le utilizează

Centrele de fertilitate au raportat că numărul femeilor care apelează la metoda congelării ovulelor este mult mai mare, în comparaţie cu femeile care revin pentru utilizarea ulterioară a acestora.

Un studiu recent afirmă că în cadrul clinicii de fertilitate din Santa Monica ,California,  din 2007 până în 2012, 232 de femei şi-au îngheţat ovulele pentru a-şi amăna  sarcina, însă 95% dintre acestea nu le-au utilizat până la sfârşitul lui 2015.

Conform chestionarului aplicat unui număr de 46 de femei dintre cele care şi-au îngheţat ovulele , 16 procente au afirmat că au reuşit să aibă copii prin metode naturale, 30 de procente au spus că nu erau încă pregătite să aibă un copil, iar 53 de procente au afirmat că nu au utilizat ovulele deoarece nu şi-au găsit un partener.

Congelarea ovulelor nu îţi garantează că vei rămîne însărcinată

Majoritatea femeilor care apelează la acestă tehnică afirmă că o consideră o ’’asigurare’’ în cazul în care nu vor putea rămâne gravidepe  cale naturală, la o vârstă mai înaintată. Congelarea ovulelor, însă, nu este o tehnică ce îţi garantează o sarcină ulterioară.

Şansele unei sarcini depind de vârsta persoanei în momentul recoltării, dar şi numărul de ovule pe care le congelează. Cercetătorii Colegiului Medical din New York  şi cei ai Universităţii din California  au creat un calculator online de fertilitate. Calculatorul estimează că o femeie care şi-a  congelat 15 ovule, la vârsta de 30 de ani, are 30% şanse să rămână însărcinată, dacă ar utiliza unul dintre ovule.

Congelarea ovulelor  funcţionează mult mai bine în cazul femeilor tinere

Şansele unei sarcini  sunt mult mai mari dacă ovulul este recoltat de la femei mai tinere, care şi-au recoltat ovulele în jurul vârstei de 20, 30 de ani. Studiile afirmă că rata de succes a femeilor care şi-au congelat ovulele după vârsta de 38 de ani este mult mai mică, decât a celor care utilizează ovule mai tinere.

Copiii născuţii din ovulele congelate nu sunt un lucru obişnuit

Nu este încă clar numărul copiilor născuţi din ovule îngheţate, dar conform unor estimări, numărul nu depăşeşte căteva sute. Prima oară, procedura a fost utilizată în 1986. Conform Centrului de Fertilitate USC, în jur de 5.000 de copii s-au născut din ovule îngheţate în toată lumea.

Sursă: Livescience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase