Prima pagină Stiinta

Astronomii canadieni au descoperit un nou tip de găuri negre. Ce fac găurile negre hoaţe - FOTO

Alin Motogna 07.03.2016 | ● Vizualizări: 3323
Reprezentarea artistică a găurii negre VLA J2130+12 (Foto:NASA et al)     + zoom
Galerie foto (2)

Obiectele astronomice de acest tip sunt foarte greu de observat, deoarece au un comportament neobişnuit.

Astronomii canadieni au descoperit o gaură neagră ,,ascunsă" în interiorul Căii Lactee. În timp ce au studiat obiectul cosmic, denumit de cercetători ,,VLA J2130+12", s-a constatat că acesta se comportă diferit faţă de corpurile similare studiate până în acest moment, deoarece atrage materialul din apropierea sa cu o viteză mult mai scăzută. Mai mult decât atât, specialiştii au aflat că în Univers ar putea exista numeroase structuri de acest tip, poreclite ,,găuri negre hoaţe". 

Detectarea găurilor negre este un proces anevoios. Astronomii le pot ,,vedea" în funcţie de efectul pe care acestea le produc asupra materiei aflate în apropierea lor, ceea ce înseamnă că obiectele cosmice ar putea rămâne neidentificate pentru foarte multă vreme. 

,,În mod normal, descoperim găuri negre în momentul în care ele propulsează o cantitate foarte mare de materie. Înainte ca obiectele cosmice să ajungă în interiorul găurilor, temperatura lor devine foarte mare, iar ele încep să emită raze X. Structura pe care noi am identificat-o desfăşoară această activitate fără a se lăsa foarte uşor observată, ea fiind practic o gaură neagră hoaţă", susţine Bailey Tetarenko (Universitatea din Alberta, Canada), coordonatorul echipei de cercetare care a realizat descoperirea. 

Oamenii de ştiinţă au aflat de existenţa lui VLA J2130+12 după ce au detectat o sursă de unde radio neobişnuită. Ondulaţiile erau emise atât de puternic încât ele sugerau prezenţa unei găuri negre, însă, în acelaşi timp, erau însoţite de pulsaţii de raze X foarte slabe, ce nu corespund, în mod normal, identificării unor găuri negre. Prin urmare, specialiştii au concluzionat că ceea ce tocmai descoperiseră era o gaură neagră ce capta materie din apropiere cu o viteză scăzută. 

Diferenţa de claritate cu care au fost observate undele radio, respectiv razele X (Foto:sciencealert.com/NASA)

VLA J2130+12 are o masă echivalentă cu 1/10 - 1/5 din cea a Soarelui şi se află la o distanţă de 7200 de ani-lumină faţă de acesta. Gaura neagră a fost studiată folosind date obţinute de Observatorul de raze X Chandra, Telescopul Spaţial Hubble şi Observatorul Karl G. Jansky Very Large Array. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Astronomii din cadrul LIGO confirmă cea de-a doua detectare a undelor gravitaţionale

                                            Undele gravitaţionale îi pot ajuta pe cercetători să cunoască istoria găurilor negre

                                     Ce există în interiorul unei găuri negre. ''Sunt mult mai frumoase şi mai complexe faţă de ceea ce se credea până acum''