Home » Știință » Cercetătorii au căutat-o 25 de ani până au găsit-o! Ce o face pe această femeie atât de specială

Cercetătorii au căutat-o 25 de ani până au găsit-o! Ce o face pe această femeie atât de specială

Publicat: 30.07.2016
Cercetătorii au căutat-o 25 de ani până au găsit-o! Ce o face pe această femeie atât de specială
Oamenii au patru celule cu con, dar majoritatea persoanelor nu au al patrulea con funcţional.

Neurologii din Marea Britanie au anunţat, recent, că au descoperit o femeie care are un nou tip de celule cu con în ochi. Studiile au durat 25 de ani.

Conform unor estimări, aceasta poate vedea cu 99 de milioane de culori mai mult decât restul persoanelor. Cercetătorii consideră că ea este una dintre multele persoane cu super-vedere, pe care aceştia îi numesc ,,tetracromatici”.

Majoritatea persoanelor sunt tricromaţi, ceea ce înseamnă că au doar trei tipuri de celule cu con în ochi.

Fiecare tip de con este capabil să distingă aproape 100 de nuanţe, combinate cele trei conuri pot distinge până la 1 milion de culori diferite. Majoritatea persoanelor care nu văd culorile au doar două celule cu con funcţionale, de aceea pot vedea doar 10.000 de nunaţe, la fel ca majoritatea mamiferelor, precum câini.

Un doctor din nordul Anglia care are patru celule cu con funţionale poate distinge 100 de milioane de culori.

Cunoscută cu denumirea de cDa29, cercetătorii au descoperit-o pe această femeie acum doi ani, după căutări care au durat peste 25 de ani.

Ideea unei persoane tetracromate a fost prima dată expusă în 1948, de cercetătorul danez HL de Vries, care a descoperit lucruri interesante în ochii persoanelor care nu puteau să distingă culorile.

În timp ce bărbaţii care nu disting culorile au doar două celule cu con şi un al treilea con mutant, care este mult mai puţin sensibil la lumina roşie sau verde, acesta a demonstrat că mama şi fiica unui bărbat de acest tip aveau un con mutant şi trei celule cu con normale. Ceea ce înseamnă că aveau patru tipuri de celule cu con, deşi doar trei funcţionau corespunzător.

În ciuda descoperirilor semnificative, nimeni nu a mai acordat atenţie persoanelor tetracromate până în 1980, când John Mollon de la Universitatea Cambridge a început să caute femei care ar fi putut avea patru celule cu con funcţionale.

Considerând că bărbatul, care nu putea distinge culorile, a transmis cea de-a patra celulă cu con către fiica sa, Mellon a estimat că peste 12% din populaţia feminină ar putea fi tetracromată. Toate testele sale au dovedit că cele două femei puteau distinge aceleaşi culori precum oricine.

În 2007, neurologul Gabriele Jordan, de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie, a decis să încerce un alt tip de test pentru a detecta super-vederea. Aceasta a analizat 25 de femei care aveau o a patra celulă cu con, punându-le într-o cameră întunecată. Un dispozitiv a propulsat către ochii femeilor trei cercuri colorate.

Pentru un tricromat, toate cercurile trebuiau să aibă aceiaşi culoare, dar Jordana a considerat că un adevărat tetracromat ar putea să distingă culorile cercurilor, mulţumită celui de-al patrulea con.

Una dintre femei a reuşit să distingă cele trei culori ale cercurilor în cadrul fiecărui test.

,,Ştim că tetracromaţii există, dar nu ştim ce permite funcţionarea celei de-a patra celule cu con,” a declarat cercetătoarea.

Culorile pe care industria din zilele noastre le utilizează sunt adaptate pentru persoanele tricromate, ceea ce înseamnă că cea de-a patra celulă cu con nu este niciodată forţată să funcţioneze.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase