Există o megastructură extraterestră în galaxia noastră? O stea celebră nedumereşte savanţii de câteva luni bune

09 08. 2016, 09:55

Steaua se află la 1.480 de ani lumină distanţă de planeta noastră. Aceasta a stârnit interesul cercetătorilor în luna octombrie atunci când s-au descoperit fluctuaţii neobişnuite de lumină.

În cadrul noului studiu s-a descoperit că intensitatea luminii a scăzut dramatic în ultimele zile. Astronomii Ben Montet şi Joshua Simon, de la Institutul Carnegie, au măsurat intensitatea luminii stelei descoperite de Kepler în timpul celei de-a patra misiuni. În primii ani, intensitatea luminoasă s-a diminuat cu 0.34% în fiecare an.  Apoi intensitatea a scăzut dramatic, cu 2.5% în 200 de zile, înainte de a se reîntoarce la intensitatea sa fadă.

Astronomii au cercetat alte 500 de stele din vecinătatea acesteia, dar nu au descoperit niciuna ca aceasta. ,,Partea care ne-a suprins a fost rapiditatea şi modul neliniar prin care se schimbă. Am petrecut mult timp convingându-ne că că nu este real,” a declarat Montet.

”Aceste rezultate  ne prezintă o nouă parte impresionantă a puzzle-lului,” a declarat la r\ndul ei Tabetha Boyajian. În cadrul unor teorii, a fost sugerat că micşorarea intensităţii luminii este cauzată de o megastructură extraterestră. Proiectul demarat în 18 mai  de către cercetătorul de la Universitatea Yale, Tabetha Boyajian, a acumulat o sumă de investiţie de 100.000 de dolari  Prin acest proiect se doreşte investigarea celor mai misterioase stele din galaxie.

Sonda Kepler a monitorizat steaua timp de patru ani, asistând la două incidente dramatice, în 2011 şi 2013, când lumina stelei a scăzut dramatic. Atunci când o planetă orbitează în jurul unei stele, luminozitatea acesteia scade cu un procent. Dar KIC 8462852, poreclită steaua lui Tabby, a suferit o reducere de 22%, ceea ce înseamnă că un obiect imens se mişcă în jurul ei.

Cel mai remarcabil aspect al acestor fluctuaţii este constituit din sutele de goluri de lumină care apar pe o perioadă de peste 100 de zile, ceea ce indică că un număr impresionant de obiecte neregulate au trecut prin faţa stelei şi au blocat temporar lumina.

Cercetătorii monitorizează steaua pentru a observa ce obiecte produc aceste forme..

Una dintre teoriile acestora se referă la mai mulţi sateliţi sau sau panouri solare care înconjoară o stea, formaţiune cunoscută ca un roi Dyson. În cadrul unui studiu în care s-au utilizat informaţiile colectate de Telescopul Spitzer al NASA s-a sugerat că schimbarea intensităţii luminii poate fi afectată de un roi de comete. Într-un studiu publicat luna trecută s-a afirmat că semnalele sunt cauzate de ruperea a 30 de comete Halley care au blocat lumina stelei.

Observaţiile cercetătorilor vor continua, dar până acum nu s-a descoperit nicio dovadă a scăderii luminozităţii în mod deliberat .

Sursa: Mail Online 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

2 noi exoplanete
 
Kepler se apropie de planeta-geamana a Terrei
 
A fost identificat primul sistem extrasolar cu 6 planete
 
NASA a făcut un anunţ ISTORIC în urma descoperirilor făcute recent cu ajutorul telescopului Kepler – VIDEO